Koja je razlika između tajlandskog i vijetnamskog umaka od ribe?

(Slika: Geraldine Campbell)

Izrađena od slane fermentirane ribe, umak od riba je ključan sastojak za začin u mnogim kuhinjama jugoistočne Azije. Sušak iz boce otkriva svoju pjenušavu aromu i aludira na njegov vrlo izražen, vrlo moćan okus. Kada se kombinira s drugim sastojcima poput šećera i svježih trava, umiruje se oštrina ribljeg umaka, njegova se duboko ukusna boja pojavljuje, a njegova sposobnost dodavanja bujne umami bogatstva na sve što dotakne postaje očita. Ono što je važno znati je da nije sve riblje umak stvoren jednak; ovaj začin ima razlikovne karakteristike koje se mogu razlikovati od regije do regije.

Porijeklo računa za razliku u ukusu

Većina zemalja jugoistočne Azije ima vlastitu verziju umaka od ribe, iako su tajlandske i vijetnamske sorte one koje obično vidimo na policama i najčešće se koriste. Dok je postupak za izradu svakog od njih sličan, ove dvije vrste ribljeg umaka razlikuju se po okusu i stupnju slanosti.

Više o umaku od tajlandske ribe

Poznat kao nam pla na tajskom, taj naziv doslovno prevodi u “ribu”. Tajlandski riblji umak je jantar u boji, a poznat je po tome što ima slatkiju i više pjenušav okus nego njezin vijetnamski kolega. To je obično proizveden pomoću male oceanske ribe, naime inćuna, sol i fermentirani tijekom određenog vremenskog razdoblja. No, ovisno o marki, može uključivati ​​i srdele, skuše, haringa ili šarana, kao i druge sastojke poput šećera ili konzervansa. Popularni brandovi tajlandskih ribljih umaka uključuju Zlatni Dječak, MegaChef i Lignje.

Više o vijetnamskom umaku od ribe

Iako je još uvijek slan, nuoc mam, ili vijetnamski riblji umak, ima svjetliji okus nego tajlandski kolega. Najbolje kvalitete nuoc mam sastoji se od dva sastojka: anhovi i sol. Međutim, kao i tajlandski riblji umak, to može varirati između marki, a neki mogu uključivati ​​i druge vrste riba ili aditiva, poput šećera ili konzervansa.

Vjerojatno najbolji vietnamski riblji umak dolazi od Phu Quoca, otoka na jugozapadnoj obali Vijetnama. Obalne vode su dom ca com, razne vrste algi koje čine suptilno okusom, uravnotežen umak od ribe.

Pogledajte oznaku; neke marke vijetnamskih ribljih umaka također ukazuju na razinu dušika, kao što je navedeno u stupnjeva N (npr. 30 ° N, 40 ° N, itd.). Ovo je standardna mjera koja označava gram dušika po litri ribljeg umaka, s većim brojem koji ukazuje na veću kvalitetu. Popularni brendovi vijetnamskih ribljih umaka uključuju Red Boat i 3 rakove.

Čitaj više: Kako se riblji umak izrađuje u Vijetnamu

Odabir koga koristiti

Unatoč njihovim malim razlikama u okusu, tajski i vijetnamski riblji umaci mogu se koristiti zamjenjivo bez značajnog utjecaja na ishod jela. Doista se svodi na osobnu sklonost. Ako tek počnete upoznati se sa umakom od ribe, vjerojatno nećete primijetiti razliku između korištenja jedne sorte nad drugom. S druge strane, ako ste ljubitelj ribljeg umaka s pravim okusom za jelo jugoistočne Azije, možda ćete primijetiti malu razliku kada koristite jedan za drugu.

Kada zamijenite tajlandski riblji umak u vijetnamski recept, možda ćete primijetiti nešto slaniji ishodi, a ako zamijenite vijetnamski riblji umak u tajlandski recept, možda se osjećate kao nešto što nedostaje. Ali ako primijetite razliku uopće, to nije onaj koji će u konačnici utjecati na okus vašeg obroka. Gdje ćete najvjerojatnije pronaći najznačajnije razlike u okusu i kvaliteti između različitih marki ribljeg umaka.

Mora-Pokušajte Recepti koji glume riblji umak

  • Riblji umak Vinaigrette
  • 30-minutna zelena curry brašna
  • Mješanog Chili-Lemon škampi i rižinih rezanaca
  • Španjolski špageti
  • Zelena papaya salata (Som Tam)