Koja je razlika između svježeg i sušenog kurkuma?

Kada je riječ o kuhanju sa kurkuma, imate nekoliko mogućnosti. Odabirete li svježe kurkume, cijele suhe komade ili zemlju začin? Ja volim više punchy, svježe kurkuma u sautés i smoothies i ground kurkuma za svoju boju i jednostavnost korištenja u pržena povrća i riža pilafs. Evo kratkog vodiča za svježu i sušenu kurkumu i kako zamijeniti jedan za drugu.

Svježi kurkuma

Svježi kurkumorski rizomi (često zvane korijenje) slični su đumbiću, bliskom rođaku. Poput đumbira, svježi rizomi imaju življi okus nego sušeni. Kurkuma je svijetlo narančasto meso zemaljsko, pimentno i blago gorko. Ovisno o tome kako je nježna ili zrela, možda ćete ga prije ukrcaja odrezati od kora. Poput đumbira, kurkuma se može izrezati u kovanice, šibice ili kocke; rešetkani s mikroplanom ili sirresplatom; i juiced ili bačen u smoothies.

Svježa kurkuma se može naći u sekciji za proizvodnju dobro opskrbljenih trgovina prehrambenih namirnica, trgovina zdrave hrane i trgovina azijskim i indijskim prehrambenim proizvodima. Izaberite čvrste rizome i izbjegavajte meke, suhe ili skupljene. Spremite svježu kurkumu u hladnjak u plastičnoj vrećici ili hermetičnom spremniku tjedan ili dva, ili zamrznite nekoliko mjeseci.

Osušena kurkuma

Osušena kurkuma se dobiva peelingom, kuhanjem i sušenjem rizoma, koji se zatim prodaju u cijelosti ili na zemlji. Kurkuma gubi neka od njezinih esencijalnih ulja i šupljine u procesu sušenja, ali još uvijek može pružiti toplinu i boju. Za najbolji okus upotrijebite cijeli prst i mljeveno ih po potrebi pomoću mikroploša ili začina za mljevenje.

Prilikom kupnje sušenog kurkuma izgleda na etničke i specijalizirane začina koje često imaju svježije zalihe i brži promet od redovnih trgovina. Aroma je često bolji pokazatelj kvalitete od boje, što može varirati od žute do narančaste. Zamrznutu kurkumu čuvajte u hermetičnim spremnikom na hladnom, tamnom mjestu do godinu dana.

ekvivalenti

Kao opće pravilo:

1 inch svježeg kurkuma = 1 žlica svježe ribane kurkuma = 1 čajna žličica tla kurkuma

Sunshine Smoothie s kokosom, clementinom i kurkuminom

(Slika: Emily Han)

Malo više kurkuma Savjeti i recepti

  • 7 načina jesti (i piti!) Kurkuma
  • Koji je najbolji način za uklanjanje kurkuma s kuhinjske ploče?
  • Recept: kurkuma i đumbir čaj
  • Recept: sunčeva glatka s kokosom, clementinom i kurkuminom
  • Recept: Cvjetovi od cvjetača s đumbirom, kurkuminom i kuminom
  • Recept: Superfood Baked Potato
  • Recepti: zreli žuti krumpir s rižom (Kitchari)
  • Recept: Jugoslavija Tofu Scramble