Koja je razlika između rižinog vina i rižinog octa?

(Slika: Christine Gallary)

I rižino vino i rižino octa naširoko se koriste u azijskim kuhinjama, ali su dva vrlo različita proizvoda. Znate li što ih razdvaja i kada treba koristiti svaku od njih?

Razlika između rižinog vina i rižinog octa

Iako su oba proizvoda izrađena od fermentirane riže, razlika je na način na koji se proizvodi, kao i na način na koji se koriste. Ova se dva mogu lako zbuniti, budući da rižin ocat ponekad i označen kao ocat od rižinog vina (koji je ocat, a ne vino).

(Slika: Anjali Prasertong)

Više o vinu riže

Za razliku od većine sorti vina, koje su načinjene od fermentiranog voća, rižino vino se proizvodi od fermentirane ljepljive riže s procesom u kojem kvasac pretvara šećere u alkohol. Koristi se u raznim azijskim kuhinjama, posebice kineskom kuhanju, a često ih se uklapa u marinade i umake za dodavanje slatkoće i dubine okusa. Neke vrste se također konzumiraju kao piće. Dok se različit okus rižinog vina razlikuje od jedne do druge, sve su uglavnom slatke.

Uobičajene sorte rižinog vina uključuju Shaoxing (kinesko rižino vino), mirin (slatko japansko rižino vino) i sake (suho japansko rižino vino), a većina ima relativno nizak sadržaj alkohola u usporedbi sa zapadnim vina i piva.

Recepti pomoću rižinog vina

  • Predsjednik Mao je crveno braised svinjetina trbuha (Hong Shao Rou)
  • Začinsko cvjetača se umiješa
  • Kako se umiješati piletinu i sokove

(Slika: Emily Han)

Više o rižinoj octa

Rice ocat, također se odnosi na ocat od rižinog vina, napravljen je fermentiranjem šećera u rižu najprije u alkohol, a zatim u kiselinu. U usporedbi s bijelim destiliranim ocatom, rižin ocat je manje kiseli s nježnim, blago i pomalo slatkim okusom. Uobičajeno se koristi u marinama i preljevima za salatu, za kiseljenje povrća.

Rice ocat može se kretati u boji od bistre do različitih nijansi crvene i smeđe; svaka sorta ima malo drugačiji ukus.

Čitaj više: Koja je razlika između rižinog octa i začinjenog rižinog octa??

Recepti pomoću rižinog octa

  • Krizantema i salata tofua (Ma Lan Tou)
  • Kobasica od sjemenki krušnog kikirikija s pilećem piljevinom
  • Scalogue palačinke Pierogies

Mogu se koristiti međusobno?

Iako su oba izrađena od riže, rižinog vina i rižinog octa, vrlo su različiti proizvodi i ne smiju se koristiti istodobno.

Blijedo suho sherry ili suho bijelo vino čine dobre zamjene za rižino vino, dok jabučni ocat čini ugodnu zamjenu za rižin ocat.