Koja je razlika između jams i slatkog krumpira?

(Slika vjerovanja: Faith Durand)

Znaš li razliku između jame i slatkog krumpira? Većina prodavaonica prehrambenih namirnica nudi dvije slične gomolje – neke označene kao jamice, a neke kao slatki krumpir.

Biste li se iznenadili ako vam kažem sve to vrijeme misao jeliš jesti, vjerojatno ste jeli slatki krumpir, i da vjerojatno niste ikada imali pravi sir? Pa ipak, šlag i slatki krumpir znače različite stvari u trgovinama. Evo šljuka na tim gomolama, sa savjetima za dobivanje one koju želite u trgovini.

Dok se većina zbunjenosti proizlazi iz tih imena koja se koriste naizmjence na tržištima SAD-a i u receptima, slatki krumpir i jams su zapravo dva vrlo različita povrća.

Yam je vjerojatno nije Yam

Objasnimo jednu važnu točku: Slatki krumpir nije vrsta jamsora, a jamsci nisu vrsta slatkog krumpira. Oni su oba gomoljasto korjenasto povrće koje potječe iz biljke cvjetnice, ali one nisu povezane i zapravo nemaju puno zajedničkog.

To je ono što izgleda istinska jama.

(Slika: KIM NGUYEN / Shutterstock)

Što je (Real) Yam??

Jams su izvorni u Africi i Aziji, a najveći dio kulture dolazi iz Afrike. Oni su povezani s ljiljanima, a mogu biti manji kao i redoviti krumpiri ili jumbo veličine (neki rastu pet stopa dugo!). Jams imaju cilindričan oblik s crnom ili smeđom kožom poput bijelog, crvenog ili crvenkastog mesa.

U usporedbi s slatkovodnim krumpirom, jamsci su starkier i suša. Nalaze se u više prodavaonica prehrambenih namirnica ovih dana, ali vaše najbolje šanse da ih pronađete potražite na međunarodnim i specijalnim tržištima.

(Slika vjerovanja: Faith Durand)

Što je slatki krumpir?

Postoje mnoge vrste slatkog krumpira, koje dolaze iz jutarnje obiteljske slave. Boja kože može biti bijela, žuta, crvena, ljubičasta ili smeđa, dok meso može biti bijelo, žuto, narančasto ili čak narančasto-crveno. Ovo povrće ima izduženi oblik s konusnim krajevima.

  Lako i oštro: Vrhunski kuharski kuhni kutak ocijenio je kuhanje za inženjere

Među brojnim vrstama slatkog krumpira uzgojene u SAD-u, postoje dvije glavne vrste.

  1. Čvrsti slatki krumpir, koji imaju zlatnu kožu i blago tijelo.
  2. Meka slatki krumpir, koji imaju bakrenu kožu i narančasto meso.

Dvije vrste slatkog krumpira različito kuhaju. Čvrsti slatki krumpir ostaje čvrst i lagano voštan nakon kuhanja, dok meke sorte postaju kremaste i sofisticirane.

(Slika vjerovanja: Faith Durand)

Što je Trgovina zvanom Yam??

Dakle, ako su pravi jamsori nisu uobičajeni u Sjedinjenim Državama, ovdje je veliko pitanje: Što je dućan s namirnicama zove jam? I postoji li pravi razlika između onoga što trgovina zove jama i slatki krumpir?

Iako ti “jamsovi” nisu istinski jamsevi, postoji razlika između njih, a vi zapravo možete kupovati pametnije znajući razliku u tim oznakama.

Evo zanimljive lekcije iz povijesti kako bi objasnili zašto postoji toliko zbrka. Kao što smo već spomenuli, postoje dvije vrste slatkog krumpira: “firma” i “meka”. Čvrsta sorta bila je prva koja se proizvodi u SAD-u, tako da kada je “meko” slatkovodni krumpir počeo proizvoditi komercijalno, trebalo je razlikovati od svog čvrstog kolega.

Budući da su “meke” slatki krumpir malo nalikovali istinskim jamsama, oni su preuzeli ime i postali ono što vidite označeno kao “jams” u većini američkih trgovina.

Oznaka u SAD-u

  • Jam – meki slatki krumpir s bakrenom kožom i tamno narančastim tijelom.
  • Slatki krumpir – Čvrsti slatki krumpir sa zlatnom kožom i lakšim tijelom.

Ironično, kada želite klasično pečeni slatki krumpir, sa svježom kožom i paperjastim narančastim mesom ili slatkim krumpirom za zahvalnu hranu za slatki krumpir, ono što bi trebalo kupiti bit će vjerojatno označeno jam. Iako to nije jama. To je slatki krumpir. Meka vrsta.

  3 načina kako napraviti domaću vodu sode

Ali samo baciti jedan više bore u ovom, prodavaonica prehrambenih namirnica često idu skitnica s označavanjem. Kupili smo “jame” (koji su zapravo slatki krumpir) koji su doista označeni kao slatki krumpir.

Odmaranje: Znajte kakvu vrstu slatkog krumpira želite za svoj recept i budite oprezni na konceptu označavanja jams / slatkog krumpira, ali također upotrijebite oči kako biste mogli vidjeti boju kože i mesa, ako je moguće.

Recepti slatkog krumpira

  • Pečeni slatki krumpir s Cilantro Pesto
  • Slatki krumpir gratin s karameliziranim lukom
  • Slatki krumpir keksa s javorovim maslacem