Koja je razlika? Bijele i žute breskve

Začudo, sočno breskanje jedno je od krajnjih užitaka u ljeto, no što je bolje: bijelo ili žuto? Mišljenja su podijeljena u naše kućanstvo. Neki vole žute breskve, navodeći njihov “klasičan okus breskve”, dok drugi hvale slatkoću bijelih bresaka. Imate li prednost?

Izvana žute i bijele breskve razlikuju se po svojoj boji kože – duboko žute boje s crvenim ili ružičastim rumenjem za bivšu, a blijedu i ružičastu za drugu. Unutra, zlatno meso žute breskve je više kiselo, s čokoladom koja se melosi kao breskva sazrijeva i omekšava. Bijelo-fleshed breskve su niže u kiselini i okus slatko je li tvrtka ili mekana.

Bijele breskve su bile i delikatnije i lakše podvrnute, što ih je zadržalo od prodaje u većini trgovina sve do osamdesetih godina, kada su se razvile teže sorte. Prema Russ Parsonsu u Kako odabrati breskvu, starije vrste bijelih bresaka (i nektarina) imale su malo tangova da uravnoteže šećer, ali one koje se prodaju danas su ujednačenije slatko. Još uvijek možete pronaći neke od starijih sorti na poljoprivrednim tržištima.

Što se tiče kuhanja, dvije su vrste međusobno po želji. Općenito mislimo da je nježna, cvjetna slatkoća bijelih bresaka izvrsna za jelo iz ruke ili na roštilj, ali kao intenzivnija okus žute breskve za pečenje.

Neki recepti iz The Kitchn:
• Breskve s roštilja s Bourbon Vanilla Whipped Cream
• Pojedinačni pita od zeljeza breskve možete pakirati za ručak
• Breskve i trava s polenta
• Pečene breskve s desertnim vinom
• Super-Quick Ljetni desert: breskva i keksa

povezan: Kako brzo mogu sačuvati sve ove bijele breskve?

(Slike: članovi Flickr-a obnovljeni su pod licencom Creative Commons i katiesw1 licencirani pod Creative Commons)