Koja je najbolja voda za vaš koktel?

Ovo Dobro Pitanje nam dolazi od Ambera, baš na vrijeme za početak visoke, hladne sezone pića:

Po riziku da se neobuzdano saznao o šipkama, postavljam vam pitanje Kitchn foodies. Pitam se … Koja je razlika između tonik voda, mineralna voda, soda, gazirana voda, i klub soda? Svi oni izgledaju kao alternativa u vodi, a one mogu biti identične. Ali mogu li, recimo, napraviti jedan od onih izvrsno osvježavajućih gina i tonika s mineralnom vodom koju držim u hladnjaku?

Amber, sve ove vrste vruće vode doista su sasvim slične. Sve ove vrste, to jest, osim tonik voda. Iako je njezino ime možda dovelo do toga da mislite drugačije, tonik vodu uopće ne okusa vrlo “vodene”. Umjesto toga, ima vrlo jak i izrazito gorak okus koji ćete primijetiti na prvi gutljaj. Ova gorčina dolazi od spoja zvanog kinin, koji se dodaje u vodenu bazu zajedno s nekim šećerom kako bi napravio gaziranog pića koji se dogodio nebeski za gin okus juniper-y (više o tome ovdje). Dakle, kako bi duga priča bila kratka, kada se miješa gin i tonik, ništa, ali tonik voda će učiniti.

Što se tiče ostalih voda koje si spomenuo…

Soda voda, seltzer, gazirana voda, klub soda, pjenušava voda, mineralna voda. Imena za vodu koja se isparava imaju tendenciju da se bacaju labavo, gotovo zamjenjivo. Ali postoje neke važne razlike koje treba imati na umu:

Gazirana voda
“Ugljikovodika” je dobar krovni izraz za sva gorljiva voda koju ste spomenuli. Klasična soda, seltzer i mineralna voda svi dobivaju pjenušavost od otopljenog ugljičnog dioksida.

Mineralna voda
Mineralna voda je voda koja sadrži otopljene, prirodno prisutne minerale (a ponekad i ugljični dioksid koji proizvodi ugljični dioksid), koji se izvuče i fiksira izravno iz podzemnog prirodnog izvora. Ti otopljeni minerali daju suptilnom okusu vode, a neki, vjeruju, daju važne zdravstvene prednosti. Postoje stotine različitih regionalnih voda dostupnih na međunarodnom tržištu, od kojih svaka ima svoj vlastiti poseban mineralni profil. Neki od najpoznatijih su Perrier i San Pellegrino (koji su oboje prirodno gazirani), a Volvić (koji je prirodno ravno). (Napomena: za označavanje “mineralne vode”, za razliku od “izvorske vode”, voda mora sadržavati najmanje 250 dijelova na milijun (ppm) prirodno otopljenih mineralnih krutina.)

Koristi: Zbog viših cijena i okusa mineralnog y, mineralna voda obično se ne koristi za miješanje pića. Najbolje je uživati ​​samostalno ili s limunom ili vapnom.

Soda
Seltzer je obična, neflavirana voda koja je umjetno gazirana. Ime je dobio po njemačkom gradu Niederselters, koji je poznat po prirodnim izvorima, seltzer je prvi put prodan u SAD kao pristupačna domaća alternativa skupim uvezenim mineralnim vodama. Zbog eksplozivnog pritiska koji je nastao karbonizacijom, seltzer je izvorno prodan u gustim staklenim bočicama s metalnim sifonskim vrhovima. (Ako ste vidjeli neku staru komadić slapstick, vi ste vjerojatno vidjeli ove ikonice boca sprej u akciji!) Od tada, boca sifona uglavnom su otišli na putu – iako čini se da je malo nedavnog oživljavanja. Suvremeni “seltzer” sada se obično prodaje u običnim plastičnim bocama soda.

Club Soda
Iako je gotovo zamjenjivo s seltzerom, soda za klub je malo drugačija zvijer. Iako je seltzer obična karbonirana voda i ništa drugo, klasična soda obično ima nekoliko mineralnih sastojaka koji su pomiješani za dodani okus (vidi “gaziranu vodu, kalij bikarbonat, kalij sulfat” navedenu na etiketi izravno iznad nasuprot jednostavnim “gaziranim voda “koja se nalazi na slici u boji seltzerova). Okusio sam uzorke svake strane uz bok (obje su ih proizvela ista tvrtka, Schweppes) i utvrdila da doista postoji suptilna razlika. Klasična soda (bez natrija) koju sam uzimala uzoraka imala je vrlo slab okus sode za pečenje koji mu je dao malo dodatne zipove. Našao sam ga nešto osvježavajuće, ali razlika je bila vrlo, vrlo mala.

Upotrebe: Soder i soda za klub su prikladni mikseri za highball napitke.

Sljedeće pitanje?

Related: Kako napraviti Soda vode kod kuće

(Slike: Nora Maynard)

-Nora Maynard