Kava oko svijeta: kako turski ljudi piju kavu

(Slika: Quinn Dombrowski)

Postoji turska izreka koju ljubitelji kave vole citirati, pogotovo ako ste tip koji voli crnu kavu: “Kava bi trebala biti crna kao pakao, snažna kao smrt i slatka kao ljubav”.

Ako ste ikad pripremili kavu na turski način, shvatite zašto je ta poslovica postala.

Kako je izrađena turska kava

Da biste napravili tursku kavu, zrna graha se kuha u a džezva, mali mjedeni lonac također poznat kao ibrik, obično sa šećerom. Naručivanje u Turskoj, morate odrediti koliko šećera želite, budući da ga možete dobiti bez šećera (Sade), s malo šećera (az şekerli), poluslatko (orta şekerli) ili slatko (şekerli).

Kako se poslužuje turska kava

Turska kava poslužuje se u malim čašama, sličnim veličini espressa, ali ne znači da se brzo konzumira kao espresso. Sip malo, razgovarajte malo i ponovite. Turska kava treba biti društvena afera.

Zbog posebne tehnike pripremanja i proizvodnje piva, turska kultura i tradicija kave zapravo imaju status UNESCO-ve Svjetske baštine, pa nije iznenađenje da čak i oni od nas koji nisu otputovali u Tursku vjerojatno su čuli za to, pa čak i pokušali. Zapravo, kao druga turska poslovica, “Sjećanje na dobru šalicu turske kave traje 40 godina”.

(Slika: Quinn Dombrowski)

Većina od nas kada govorimo o gustom crnom piti upotrebljavamo izraz “turska kava”, ali to se može promijeniti ovisno o tome gdje ste na svijetu. Kao što Joanna Kakissis piše za NPR, “naručivanje turske kave danas ne ide dobro u nekim balkanskim ili istočnim mediteranskim zemljama koje su nekoć bile dio Osmanskog carstva – čak i ako je njihova priprema kave izrazito slična”.

Turska kultura kave

Ali turska kava nije samo piti. Fortune reći je također ključna komponenta turske kave kulture, čitajući znakove i simbole u kavezu nakon konzumacije kave. Budući da je kava izrađena od kipućih terena, to im omogućuje da se ponesu u čašu za vrijeme pijenja, a nakon što se završi, tko god pije kavu stavlja tanjurić na čašu, malo muče šalicu, a zatim ga okrene dolje, ostavljajući da kava bude čitana. Postoji mnoštvo znakova, i kao s bilo kojim običajom koji govori bogatstvo, možete dobiti drugačija predviđanja od različitih sudbina sreće.

Izrada turske kave kod kuće

Želite li tursku kavu kod kuće? Trebat će vam dugo rukovati džezva lonac, male šalice za kavu i vrlo sitno mljevenu kavu. Zatim je stvar kipuće kave s vodom, a kad se kolači pjene, uklanjaju se iz vrućine i dopuštaju pjenu da se smiri. Proces se ponavlja nekoliko puta.

→ Ako ste željni sami napraviti, Coffee Geek ima vodič sa slikama koji će vam pomoći.