Kasni ljetni recept: Farro Risotto s kukuruzom i rajčicama

Volim kad sam ugodno iznenađen novim receptom, kao što sam bio s ovim kremastim, utješnim farro rižoto. (Iako je poslijepodne, što se ne sviđa?) Samo što je sve ovo razgovor o cjelovitim zrnima u zadnje vrijeme doveo do mene, zadržavajući se u kulinarskom limbo dijelu mene, pokušao je vrlo teško zanemariti zdravstvenu hranu dok se drugi dio pita što točno nedostaje.

Odlučio sam umočiti prst u vodu klasičnim rižotom, koristeći farro umjesto tradicionalnije riže riže. Inspiriran sam kad sam vidio ovaj zapanjujući recept u trenutnoj Bon Appétit; okusi su bili dovoljno poznati da me privuku, a ipak dovoljno različiti da me uzbuđuje zbog nečega novo.

Otišao sam s tečaja iz časopisa, a umjesto toga iskoristio sam metodu otpornosti na neprozirnost koju sam naučila u kulinarskoj školi, onaj koji me nikad prije nije upravljao pogrešnim. Morao sam provesti neko istraživanje o tome kako raditi s farro, ali osim prožimanja i kuhanja zrna prije počevši od rižota, to je baš kao i svaka inačica koju sam napravio.

U tipičnom rižoto modi nije to brzi obrok, ali rezultati su tako zadovoljavajući i ukusni da vrijedi svake minute koja je potrebna za pripremu. Farro dodaje prekrasan okus i samo neznatno škripanje, donoseći element u jelo koje ne možete naći s običnom rižom. Slatki kukuruz je savršeno prijelazno povrće, kombinirajući omiljeno ljeto s okusima pada. Bez obzira na doba godine, ovaj farro rižoto bi bio dobar s bilo kojim povrćem na koji se možete sjetiti – dodati ću puno gljiva u zimu i engleski grašak u proljeće.

Jučer sam sjedio na svom stražnjem trijemu kako bih uživao u mirnom ručku, samo meni i zdjelu ovog parićeg rižota. Prvi put u mjesecima nije bilo previše vruće; čini se da se južnjački zrak ohladio preko noći. Kako je lagani povjetarac puhao kroz borove šume i Sunce Gruzije počelo se mijenjati, uzeo sam trenutak da cijenim svoj intimni trenutak s prirodom (i vrijeme i zrno). Izgleda da nisam mogao ni zamisliti bolji obrok da bih zagrijala dušu i dobrodošao u jesen.

Farro Risotto s kukuruznim i rajčicama

Poslužuje 4

1 šalicu polu-perliranog farro
1/2 šalice maslinovog ulja
3 žlice neslanog maslaca, podijeljeno
1/2 šalice sitno sjeckani slatki luk
1/2 šalice suhog bijelog vina
2 šalice (ili više) piletine ili povrće
1 čašu žutog kukuruza (od 2 ušiju)
1/2 šalice svježe ribane parmezane, plus dodatak za ukras
Koser sol i papar, za okus
1/2 šalica prepolovljena grožđa rajčice, za ukras
Svježi bosiljak, za ukras

Namočite farro u hladnoj vodi 20 minuta. Ispraznite i isperite.

U srednjoj tavi stavite 8 čaša vode na ključanje. Umiješajte u maslinovom ulju i farro. Smanjite toplinu do sredine i pirjati 15 minuta. Odvodite i pustite na stranu. U istoj tavi, dodajte piletinu i zagrijte na srednjoj vrućini dok ne vruće, ali ne i vruće.

U teškoj tikvici ili nizinskoj peći, otopite 2 žlice maslaca preko srednje topline. Dodajte luk dok se kuhate dok se tek počnete omekšati, oko 3 minute. Dodajte farro i promiješajte sve dok je svaka zrna obložena maslacem, oko 1 minute. Ulijte u vinu i pecite dok tekućina isparava.

Dodajte 1/2 šalice čaja i promiješajte često sve dok se tekućina apsorbira. Nastavite s dodavanjem preostale zalihe, 1/2 šalice u isto vrijeme, ne dodavajte više sve dok se prethodni iznos ne apsorbira. (Potrebno je dulje sa svakim dodatkom.) Umiješajte kukuruz s konačnim dodatkom zaliha.

Nakon što je sve tekućine apsorbirano i farro je nježno, oko 20-25 minuta, preklopite u preostalom žličaru maslaca (izborno) i parmezanom i promiješajte dok se ne rastopi. Začinite solom i paprom, kušajte. Ukrasite pojedinačne zdjele s rajčicama i svježim bosiljkom. Ako želite, poslužite s dodatnim parmezanom.

Povezano: Najbolji od oba svijeta: metoda za poboljšanje cijele žitarice

(Slike: Nealey Dozier)