Kale misli da je to veliki posao. Umjesto toga, jesti švicarski čaj.

(Slika: David Kay / Shutterstock)

Kad trebam uzeti povrće za večeru, ali nisam siguran što to služi, kupujem hrpu švicarskog bjelogora i preskačem preko kele. Koliko je moja obitelj htjela voljeti kelj, nemamo korak s zvijezdom svijeta. Nikad nam se nije svidjelo, bez obzira koliko se trudili.

Švicarski bjelilo, međutim, jednako je hranjiv, dovoljno blaga u okusu da se lijepo igra u raznim jelima i pripremanima te je lako i brzo pripremiti. Osvojio je mjesto na našem stolu za večeru i trebao bi imati mjesto na tvom!

Što je švicarski čaj??

Švicarski grm je lisnato zeleno povrće u istoj obitelji kao što su repe i špinat. Potječe iz mediteranske regije, a ne u Švicarskoj – bez obzira na to što njezino ime može značiti.

Švicarski bjeloglavi svibanj ići po drugim imenima kao što su srebrna buba, trajno špinat, špinat šećer, rakovica, jarko svjetlo, seakale repe, mangold, ili čak i kao špinat u Južnoj Africi.

Mnogo je sjajnih stvari o švicarskom bobu: to je nisko u kalorijama, ali pakira tonu antioksidansa i vitamina, čineći ga zdravim izborom pri kuhanju.

(Slika: Flickr član jslander licenciran pod Creative Commons)

Kupnja i pohranjivanje švicarskog bobica

Iako se švicarski bjeloglavi može općenito uzgajati tijekom cijele godine, a ponekad se smatra zimskim povrćem, vrhunac sezone ljeti.

Kada kupujete švicarski bjeloglavi, potražite jarku boju i neizbrisivog lišća i stabljike. Listovi trebaju biti čvrsti i ne natečeni. Iako su listovi od bijelog zrna uvijek tamnozeleni, stabljike mogu biti bijele, žute ili svijetlo crvene. Ne postoji zamjetna razlika u okusu između boja, iako crvene krme mogu krvariti crvenu ili ružičastu boju u drugu hranu koju kuha.

Imajte na umu da duga bjeloglavi nije raznovrstan bjelogorica – to su samo različite boje breskve koje su raspoređene zajedno da ih se proda.

Švicarski škriljevci mogu se čuvati u plastičnoj vrećici u vrećici za vlažnost hladnjaka do 5 dana.

Pripremiti švicarski čaj

Nakon pranja bobica, stavi je zajedno, trim krajevi stabljike, a zatim izrezati stabljike iz lišća. Ako su u listovima debele rebra, odrežite ih. Stack liste i izrezati unakrsno u vrpce ili komada i oni su spremni za odlazak.

 • Saznajte ovu tehniku: Kako pripremiti Chard (ili bilo koji drugi zeleni listić!)

(Slika: Anjali Prasertong)

Dok stabljike nisu tako široko korištene kao lišće, one su hrskavice i ukusne i jednako vrijedne da ih jedu kao njihove zelene kolege. Spriječiti ih ili ih čak i ukiseliti za zadovoljavajuće škripanje.

Načini jesti Chard proizlazi

 • 5 načina da jesti Chard proizlazi
 • Ne bacajte one! Prozirne žitarice

Jesti švicarski chard

Švicarski listovi bjelančevina su nježni i imaju sličan okus kao što su šećerna repa i špinat. Dok neki mogu naći lišće malo gorke, oni su manje biljni u okusu od kelj. Crunchy stabljike su malo slatko i imaju sličan okus i tekstura s bok choy stabljike.

Švicarski škriljevac lako se priprema na mnogo različitih načina – vrlo brzo kuha, što je velika mogućnost kada morate baciti večeru. Saute, pirjati, ili je čak i jesti sirovo! Škrta lišća mogu se dobro držati bez gušenja u salatama na isti način na koji kelj čini.

Swiss Chard Taco oblozi s umakom od kumin-limete

(Slika: Andrea Bemis)

Švicarski glavni jelovnik recepti

 • Tjestenina sa švicarskim štagljama, kobasicama i štalcem
 • Swiss Chard Taco oblozi s umakom od kumin-limete
 • Bean, Bacon i butternut Squash juhe s švicarskim Chardom
 • Tortilla Espanola s Rainbow Chardom
 • Kravlji sir i švicarski chard tjestenina
 • Smeđa zrna riže s Chard & Nutty Tomato Romesco umakom
 • Pečenje pilećeg i švicarskog chard tjestenine
 • Sladokusni panić s švicarskim bobom, grahom i kobasicama

Salata od zlatne repe i ječma s Rainbow Chardom

(Slika: Emma Christensen)

Švicarski Chard Side Dish Recepti

 • Salata od zlatne repe i ječma s Rainbow Chardom
 • Izraelsko kuskus s Chardom
 • Zapečeni Chard i Bell Peppers

Ažurirano je iz posta izvorno objavljenog u veljači 2007.