Kako napraviti Japanski soja umak jaja (Shoyu-zuke Tamago)

S Uskrsom iza nas, imamo jaja na mozgu – posebno soja umak (shoyu) jaja. Ove ukusne, slane, umami-bogate mekano kuhana jaja tradicionalno se koriste kao ukras za ramen, služio je na polovici, pa se otkrivaju njihovi prekrasni, tek jedva postavljeni žumanjci. Oni čine sve vrste stvari – uključujući žitarice i kašu – više ukusna. Prilično su božanski sami, kao zadovoljavajući, snažan proteinski snack.

Ta japanska jaja su jednostavna. Evo kako ih napraviti kad god vam srce želi savršeno slano, ukusno, kremasto jaje.

(Slika: Melissa Ryan)

Shoyu jaja u japanskom kuhanju

Pitali smo Nancy Singleton Hachisu, autora Japanska farma hrana i Očuvanje japanskog puta, da bi nam dali malo više pozadina na ovom ključnom japanskom jelu. “Pozvane su pod nazivom shoyu-zuke tamago – ili na engleskom, sojino umakom,” objašnjava ona. “U ramen trgovinama oni će se zvati aji tamago (ako je okus soje umak, mirin, sake, ili dashi) ili samo yude tamago ako nema arome.”

Ali ova jaja ne samo da ispunjavaju zdjelu ramena. “Ako osoba kuha, onda će s vremena na vrijeme svakako pripremiti shoyu zuke ili aji tamag kako bi poslužili s pićem ili ugraditi u casual obrok”, kaže Nancy.

Homestyle Recept

Ovaj detaljni korak po korak dolazi od nutricionista Cassandre Gates, osnivača Broth Baby, organske tvrtke za kostiju u Oaklandu u Kaliforniji. Cassandra je voljela jaja za shoyu dok je radila u Oakland’s Ramen Shop, gdje se jaja svakodnevno proizvode. Stvarno ih je promašila nakon što su napustili restoran i uskoro je počela pribavljati ih kod kuće.

(Slika: Melissa Ryan)

Shoyu jaja – koje se ponekad nazivaju Onsen jaja, jer su tradicionalno napravljena ostavljajući košare jaja u onsen, ili japanskom vruće kadice – vrlo su jednostavni za napraviti. Trickiest dio je dobivanje dosljednost od yolks samo desno: ne previše curi i nije previše teško. Trebali bi biti kremasti i pravilno postavljeni, poput mekog kremenja.

Cassandrinih sedmogodišnjih jajašca, koristeći jaja na sobnoj temperaturi, noktira – važan je prostor za sobu i sobu, stoga nemojte preskočiti. Isto vrijedi i za ledenu kupelj na kraju.

Kako napraviti Shoyu jaja

Čini 6

Što trebaš

Sastojci

 • Mali šaku

  suhe shiitake gljive

 • 1

  (1-inčni) kombi kombo

 • 6

  velika jaja, na sobnoj temperaturi

 • 1 kupa

  tamari ili umak od soje

 • Oprema
 • Čaša za mjerenje

 • Miješalice

 • Urezana žlica

 • Četverokutna mreža

 • 3-šalica zidna posuda

 • Velika posuda za umake

instrukcije

 1. Učini crtu: Stavite gljive i kombu u srednje toplotne zdjelice. Dovedite dvije šalice vode da kuhate u velikom tavanu, a zatim pustite da se stavi od topline za minutu ili dvije (ne želite tekuću kipuću vodu na kombu). Ulijte vruću vodu preko gljiva i kombu, pokrijte ih i ostavite strmom dok kuhate jaja.

 2. Kuhajte jaja: Napunite istu tavu na pola puta s vodom i iskuhajte na srednjoj vrućini. Nježno smanjite jaja na sobnoj temperaturi u vodu i kuhajte točno 7 minuta. U blizini je zdjela ispunjena ledenom vodom. Kada je 7 minuta gore, odmah prenesite jaja u ledenu vodu sa žlicom u prorezu. Ostavite jaja u vodi da se ohladite.

 3. Peel the eggs: Kada se jaja ohladite, odmaknite ih. Cassandra voli koristiti žlicu, okrećući ga okrenutom prema gore i radom vrha ispod školjke da odvoji jaja od membrane. Stavite ljušteno jaja u posudu od 3 šalice Mason.

 4. Potopiti jaja: Procijedite crticu kroz sitnu mrežicu u mjernu posudu. Sipati crtu preko jaja – to bi trebalo doći do otprilike 3/4 puta do staklenke. Napunite umak od soje ili tamari (možda ga nećete koristiti sve). Pečati posudu i hladiti preko noći.

 5. Poslužite jaja: Kada je spremna za posluživanje, uklonite jaja iz tekućine i krišite polovicu duljine. Stavite polovice jaja na vrh ramena ili drugih juha, u posudama od tjestenine ili zrna ili na vrhu zobene zobene pahuljice ili riže. Oni su također ukusni kada se poslužuju s nekoliko kapi sezamovog ulja posuti na vrhu.

Recipe Notes

 • Prečac za dovođenje jaja na sobnu temperaturu: Ako ste zaboravili donijeti jaja na sobnu temperaturu, zagrijte ih malo stavljajući ih u zdjelu vruće vode iz slavine za oko 5 minuta.
 • Skladištenje: Jaja će trajati do 1 tjedan u hladnjaku.