Kako koristiti košare za paru bambusa

Bez obzira želite li kuhati veliku količinu okruglica ili samo svježe povrće za večeru, jedna od tih bambusovih košara za parenje je alat za taj posao. Korištenje jedne je tako jednostavno i čini takvu ukusnu hranu, trebat ćete započeti kuhati sve što kuhate!

Parne košare od bambusa izrađene su od međusobno povezanih posuda s perforiranim dnom koji se stapaju jedan iznad drugog. Cijela košara je smještena iznad lonca vode za piće, pa se parica diže kroz slojeve i kuha hranu.

Možete kuhati gotovo sve u košari za paru, od cjelovitog ili odrezanog povrća do hrane kao što su knedle i riblji fileti. Sve što ima blagi kuhanje na paru dobro radi u košari za paru.

Evo osnovnih koraka koje treba slijediti:

1. Napunite košarice za parenje – Prvo, pričvrstite dno svake ladice s listom salata ili kupusa kako biste spriječili da se hrana zaglavi u koš. Zatim dodajte hranu koju želite kuhati u jednom sloju. Provjerite je li gornji sloj pokriven poklopcem.

2. Napunite posudu s dva inča vode – Pazite da košarica za paru dobro uklapa u posudu (ili više) i da nije u opasnosti od prevrata. Također uvjerite se da će dno sloja hrane stajati iznad vodene linije i da se ne bi potopilo. Tradicionalno se koristi wok, ali nalazimo i plitku tavu jednako dobro. Dodajte oko dvije centimetra vode u posudu i stavite je u pećnicu.

3. Postavite košaru za paru iznad lonca – Jednom kada voda pada, podigni košaru za paru iznad lonca. Držite oko na razini vode i dodajte još ako posuda počinje sušiti. Kontrolirajte hranu povremeno sve dok to ne bude u skladu s vašim željama.

Možete uliti više okusa u svoju hranu na pari korištenjem juhe ili druge tekućine umjesto vode. Obložene posude s biljkama poput lišća, pandanovog lišća, lisnatog lišća, kukuruznih ljuski ili čak listova grožđa također mogu dodati suptilne okuse.

Imate li bambus parobrod? Što kuhate s njom?

Povezano: Recepti: Riba u parišu s bananom

(Slika: član Flickra Nate Robert licenciran pod Creative Commons)