Kakav je posao s: Cape Gooseberries

Prvi put smo vidjeli guska od rata, bila je na nečijem blogu i izgledala je poput savršenog žutog žutog jajeta obloženog papirnatim listovima. Stvarno smo mislili da je netko uzeo fotografiju žumanjka. Naravno, to nije bilo – bio je guska s rta.

Cape gooseberries su native u Južnoj Americi, i oni su usko povezani s tomatilla – što ima smisla, jer oni izgledaju kao sićušne tomatillas, swaddled u lišću tkiva. Bili smo iznenađeni koliko su male, iako – kliknite na fotografiju jednog do bliske.

Još uvijek nismo vidjeli osobno do prošlog tjedna, na tržištu. Uvijek smo u potrazi za novim i uzbudljivim voćem i povrćem, a naš je društveni kupac bio neznatno nezahvalan koliko smo bili entuzijastični nad ovim malim plodovima.

Cape gooseberry ili trešnja, najčešće se uzgaja u Južnoj Africi, Australiji i Novom Zelandu, gdje se obično pretvara u džemove i pite. Oni čine lijepe ukrase. Papirni pokrov može se skidati natrag u tanke latice cvjetnih vlakana koje se ističu oko bobice poput krune. Volimo ih kao osobito jabuke; pod izgleda poput jesenskih lišća.

Ako nađete rtu gooseberries, odaberite dobre veličine plodine. Mora biti oko veličine mramora ili velikog graška. Manje se može svrgnuti. Trebao bi izgledati zlatno kroz papirni pokrivač i čvrst.

I njihov ukus? Nisu baš slatki; oni imaju zrelog, zemljani okus koji doista podsjeća na malo paradajza. One su pune sitnih sjemenki koje se jedva primjećuju. Različiti su, s bogatijim, više mirisnim okusom od većine grožđa i bobica.