Jeste li ikada dodali soda za kavu na svoju kavu?

Moji su zakoni došli da ostanu s nama tijekom blagdana, a dok ne mogu biti bolji domaćini, moja svekrva ima jednu čudnu naviku. Kad god ona napravi lonac kave, inzistira na stavljanju noktiju sode za pečenje na tlu prije pečenja. Ovaj koncept bio mi je posve nov, ali moja svekrva zakune da soda čini kavu lakše probaviti za njezin osjetljivi trbuh.

Tako sam malo kopao kako bih doznala je li to bilo jednostavno blagi trenutak moje MIL ili staromodne tehnike koju sam propustio.

Kava je kisela

Kiselina može biti dobra stvar, jer dobiva kavu s ugodnom tangom ili svjetlinom, osobito u zrnu kave od jednog podrijetla. Međutim, izuzetno tamni pečenja i jeftini zrnati krumpiri također su poznati po tome što su pretjerano kiseli. Kiselina može biti teško na osjetljivim trbušama, osobito onima od nas koji piju više od jedne šalice joe dnevno.

To je razlog zašto crkva podrumske kave ima reputaciju da se želuca u trbuhu; jeftini grah i velika batch piva čine za vrlo kiseloj šalici kave. Ispada da je moja svekrva zapravo naučila dodati soda za pečenje kavu za pripremu u podrumu baptističke crkve.

Soda za pečenje je alkalna

Soda za pečenje pomaže neutraliziranju neke od prirodno prisutnih kiselina u kavi. Čak 1/4 čajna žličica sode za pečenje kave može glatko okusiti jeftinu kavu i olakšati probavu. Ipak, bez obzira na grah ili pivaru, moja svekrva inzistira na dodavanju pola žličice na tlo prije nego što piva. Iznenađujuće, soda za pečenje nema uočljiv okus u šalici za kavu.

Istraživanja pokazuju da su alkalni učinci sode za pečenje na pivo kava čisto anegdotalni i da ljudi koji imaju poteškoća s kavom i probavnim problemima trebaju potražiti kavu niske kiseline ili sve navesti na habanje.

Osobno bih radije ulažio u kvalitetnije grah i izbjegao soda rutinu za pečenje, ali znatiželjan sam: Jeste li pokušali dodati soda za pečenje u kavu prije nego ste pili? Da li to čini vašu šalicu kave lakše piti?