Jesen Salata Recepti: Salata Radicchio s zelenim maslinama i parmezanom

Postoje salate za publiku, i salate koje djeca vole. Postoje šarene ploče, razigrani mesluni, salate hrskavice i svjetlo. No, tu su i izrazito odrasle salate, s pojačanim i složenim okusima. Ovo je jedan od njih. Ima samo pet sastojaka, ali zajedno čine nevjerojatno neobičan sastav gorke, slatke i slane. Spreman? Ovo je salata od jeseni, sve odjevene i glamurozno.

Mogu uzeti nula kredita za ovaj recept. Već sam jeo salatu poput ovoga prošlog tjedna u Till Dynamic Fareu, biodinamički usmjeren restoran ovdje u Columbusu. Vlasnik i kuhar imaju način s povrćem i flair za neobične kombinacije koje na neki način rade samo pravo. Pokušavali smo se odlučiti za salatu, a kad smo spomenuli ovu – čudan kombus od radikala i maslina – poslužiteljski kapci mucali su i počela je teško disati. Primili smo savjet.

Kad se pojela salata, nalazila se zelena maslina, razbijena tako da su njihovi rubovi odzvanjali šarenim uvijenjem radikoka. Listovi su bili prekriveni slatkim balzamijskim preljevom koji je i pojačavao i uravnotežio gorčinu radicka. Manchego sir i mesni, blage masline dodali su miris. Bila je to najglamuroznija odrasla salata koju sam ikad pojela, a moj suprug i ja smo se zabavljali oko posljednjih ugriza.

Pa ipak, salata je tako jednostavna – samo nekoliko sastojaka. Evo, za svoj odrasli užitak. Masline trebaju biti Castelvetrano masline, koje su lakše i nisu toliko oštre. Koristite najslađe, najbogatije balsamike koje možete za preljev, jer to bi trebalo biti prilično slatko. Ako nemate veliku balsamsku, bez brige – dodajte kišicu meda kako biste pojačali slatkoću. Na siru: Svaki tanki bijeli sir treba dobro raditi. Restoran je koristio Manchego; Ja sam to napravio s Parmezanom.


Salata Radicchio sa zelenim maslinama i parmezanom

Poslužuje 4

 • 1 mala glava

  crveni radicchio

 • 1 kupa

  Castelvetrano masline, slane ruke rezervirane

 • 2 žlice

  ekstra djevičansko maslinovo ulje

 • 1 žlica

  godišnjeg balsamskog octa

 • 1 žlica

  med, neobavezan

 • Oko 2 unci

  Parmesan ili Grana Padano sir

 • Prljava sol i svježe mljeveni crni papar

Temeljite radicchio i odbacite bilo koji smeđi vanjski list. Raste lišće u komade veličine ugriza i stavite ih u veliku zdjelu.

Popušite masline i izrežite svaku po duljini. Razbijte svaki lagano s ravnim nožem, da se poravnate. Bacite masline s radikalom, lagano masirate lišće rukama.

Pomaknite zajedno maslinovo ulje, balsamski ocat i 1 žlicu maslinovog soka. Okusite slatkoću i dodajte kišicu ili više meda po želji. Bacite preljev radicchio.

Upotrijebite povrtlarku za stvaranje velikih, debelih pahuljica od sira i bacanje s salatom, zajedno s solju i paprom po ukusu. Poslužite za sat vremena, ukrašavajući dodatnim sirom po želji.

Recipe Notes

Inspirirana Do dinamičke avanture u Columbus, Ohio.

Ažurirano je iz recepta izvorno objavljenog 2. listopada 2012.

Povezano: Beets, kupus, jabuke: 8 Vibrant jesen salate

(Slika: Faith Durand)