Jednostavan proljetni desert: bijeli Stilton s limunom

Ne služimo desertnim sirevi vrlo često. Oni jednostavno nisu uobičajeni, možda, u povremenim domovima i kuhinjama diljem Amerike, i jednostavno ih ne mislimo podići ih. Prvo krenimo prema kolaču, sladoledu ili voću za desert.

Ali probali smo uzorak White Stilton s limunom u našim lokalnim Whole Foods prošlog tjedna i bili su odmah pogođeni njezinom slatkom hranjivom tvarom, gotovo poput kolača od sira s limunom.

Ovo je jednostavan, svjež desert za proljeće. Cheesemonger na Whole Foods kaže da voli ovaj sir služio kasno u ljeto s borovnicama i kišicom lavande med.

Otkrili smo da je njezina lagana funkcionalnost (znatno manja od plavog Stiltonovog sestru, naravno) dobro služena prekomjernim zimama krušaka. Odrezali smo crvenu krušku vrlo tanku i poslužili ga s smrvljenim sirom i malim lončićem vrlo dobre kave.

Ovaj sir je imao male, grubljive komadiće limunaste kore koja možda nije prikladna za sve. Pokušali smo drugačije marke u Whole Foods i to je izgledalo malo glatko i nježno, ali nažalost nismo dobili ime vrta. Trader Joe ponekad nosi verziju toga. Bijeli Stilton se može naći i s drugim vrstama voća, poput borovnica, narančine kore, brusnice i đumbić s bombona.

To je lijep i lagan desert, a također i svjetlo. Samo malo voća i sira nakon svježeg proljetnog obroka.

• Bijeli Stilton s limunom, 9,99 dolara za 8 unci u iGourmetu

(Slika: Faith Hopler)