Je li dobio dunje? Napravite zalogaj zalijepite! (Membrillo)

Stablo mojeg susjeda prepuno je dunja. Membrillo, španjolska tijesta od dunje, jedan je od mojih go-to-prijatelja za sir. I jučer sam odlučio napraviti neke.

Uočio sam ovaj obilni prizor djetinjastog stabla prošlog tjedna ispred prozora moje sestre. Svaki dan nakon toga, vizija me zastrašila s mogućnošću domaćeg membrila.

Sa samo nekoliko izvlačenja na beračicu jabuka, postigla sam veliku naklonost i započela sam raditi. Ipak, ipak nije bilo toliko posla! Potrebno je samo malo vremena.

Membrillo je izvrstan za tvrdi sir. Tradicionalno upareno s manchego u Španjolskoj, prekrasno je s drugim bogatim sireva mliječnih sireva, poput onih s francuskog kraja baskoga kraja poput Ossau Iraty ili Petite Basque, ili čak slanog, dima poput Idiazabala, sa španjolske strane Baskijska regija. No, preko ploče, starinski ovčji sir od sira je ukusan način da ide.

Obično ćete naći membrillo u kvadratnim pločama ili blokovima. Rezanje na komade, čini uredan prikaz na vrhu kreker ili izravno na klin od sira. Ali ja sam se odlučila da ga ne gurnem u četvrtasto jelo i čak sam prekinula proces ostavljanja da se to potpuno postavi. Služio sam to dan kad sam to napravio, stavljen u malu posudu i pustite ljude da se same šire.

Radije volim na ovaj način, zapravo. To je više od džem ili chutney, i predstavlja više domaći i manje geometrijski. Možete ga lako širiti u posudu nakon što ga izradite i preokrenete ga za rezanje, ili ga premjestite u staklenku i poslužite ga kao pekmez. U svakom slučaju, očekujte čudesno miris jabuke krušaka koji će vam večer komplimentirati vaše sireve i ujutro vaše tost.

Sviđa mi se tekstura od huntera. Ako vam se sviđa glatko tijesto, možete ga iscijediti nakon kuhanja.

Domaći Membrillo

Stvara 1 1/2 šalice

  • 3 1/2 funti

    dunja, oprana, ljuštena, usitnjena i otprilike sjeckana

  • 2 3/4 šalice

    šećer

  • Sok od 1 limuna, plus više za okus

U velikom loncu, kombinirajte dunje i dovoljno vode da pokriju za 2 inča. Donijeti kuhati preko visoke topline i smanjiti na pirjati. Kuhajte dok dunja nije vrlo nježna, oko 25 minuta.

Procijediti, rezervirajući 3/4 šalice tekućine. Vratite se u posudu s rezerviranim tekućinom, šećerom i sokom od limuna. Kuhajte preko srednje topline, često miješajte, sve dok se ne smanji i jako gusti, oko 2 1/2 do 3 sata. Okusite i dodajte još limuna ako želite. Boja mora biti bogata malina, vrlo mračna i crvena od početne boje kuhane dunje. (Pogledajte fotografiju za prikaz ispravne boje.)

Ako je željena glatka tekstura, procijedite kroz sitno sito. Prebacite u posudu, ohladite, pokrijte i prenesite u hladnjak dok ne budete spremni za upotrebu. Alternativno, možete prenijeti na maslac za pečenje i hladiti u hladnjaku. Preokrenite i komadirajte komadiće za posluživanje.

Nora Singley nekoć je bio siromasnik i direktor obrazovanja u Murrayovoj trgovini sirom. Do nedavno je bila TV kuhar na The Martha Stewart Showu. Trenutno je slobodni stilski hrana i privatni kuhar u New Yorku.

Povezano: Vikend recept: Djetlić i Tart Apple

(Slike: Nora Singley)