Iz vrta: pet limunovih mirisnih bilja

Moj vrt biljke ponovno cvjeta na svježem proljetnom suncu, i tako mi je drago što ga vratim. Svježe bilje jedan je od najvažnijih sastojaka u mojem kuhanju, i tako je lijepo imati malo krpice natrag i na trijemu gdje mogu odrezati mentu, bosiljak i origano. Neki od mojih omiljenih biljaka u ovom malom vrtu su mirisom limuna – tako svjež i citrusy! Evo pogled na pet limuna mirisa i kako ih uzgajati.

Nijedna od tih biljaka nije izravna nadomjestaka za pravi limun, ali zasigurno imaju svoje slične mirise limuna i svježinu okusa. Sve je lako rasti i izvrsno za vrt.

Većina tih, zapravo, naći će se samo u vašem vrtu. To je jedna od koristi vrtlarenja: možete uzgajati određene vrste bilja (i drugih stvari) koje se ne mogu naći lako u trgovinama. Osim lemongrass, nikad nisam vidio niti jedan od tih limunskih bilja za prodaju. Zato izaberite jedan (ili više!) I uzgajajte ovo ljeto! Sve ove vrste rastu u loncima.

  1. Limun verbena – Prije smo razgovarali o limunskom verbenu, a ovo je još uvijek jedno od mojih omiljenih biljaka svih vremena. Ljetna je potreba u vrtu. Vjerojatno je najsvjetliji, tangičniji okus limuna svih ovih biljaka. U proljeće ima lijepih cvjetova, kao što je gore vidljivo, i čini ukusni tisane. Prepustite se vrućom vodom i dodajte kapljicu likera St. Germain ako se osjećate fancy. Također možete strmiti ove biljke u krema ili mlijeka za okusom puding, panna cotta, ili šlagom.
  2. Limunska trava – Lemongrass svibanj biti najpoznatiji od svih tih bilja. Korišten je u velikoj mjeri u azijskim kuhinjama, osobito tajlandski i vijetnamski. Ima svježi miris limuna i lagano travnati okus. Čudesno raste u vrtu kada se dobiva toplina i voda. (Na Floridi i tropskim mjestima to može narasti u grmu ogromne veličine!) U sjevernom vrtu, to možete rasti kao godišnja biljka.
  3. Dajka limuna – Ovo je jedna od mojih omiljenih sorti timijana. To je manje intenzivno od drugih sorti, a ima jak okus limuna. Ima tih lijepih zelenih i žutih lišća, tako da je uzgajam za boju jednako kao i za okus. Koristim ga u juhama, štalama, pa čak i salatama.
  4. Balzam od limuna – Matičnjak limuna je u obitelji metvice. Zaobljena je listopadna lišća, a raste u mnoštvu grudica. Sada, budući da matičnjak je metvica, trebate znati dvije stvari: 1) Rast će gotovo bilo gdje dok god ima dobru količinu vode. 2) Za ljubav Pete, nemojte stavljati ove stvari u svoj vrt! Uzgajati je u loncu ili loncu potopljenom u tlu, ali nemojte ga stavljati u tlo. Rast će poput korova i nikad se nećete riješiti. Rekavši to, ako to uspijete (umjereno!), Čini umirujući čaj kada se probija u kipućoj vodi i lijep ukras za deserte.
  5. Limun bosiljak – Postoji toliko mnogo začinjenih vrsta bosiljka (čokolada, cimet, licorice, limun …), a limun je još jedan omiljeni. To čini prekrasan pesto. Također je odlično za ribu ili druge jela od morskih plodova. Kao i svi bosilji, limun basil treba dovoljno sunca (mina dobiva oko 8 sati izravnog sunca dnevno).

Imate li nešto od ovoga u vašem vrtu? Koji je tvoj najdraži? Imate li neke dobre recepte ili koristi za ove (ili druge!) Mirisne limene bilje?

Povezano: Smetnje iz vrta: Meyer Lemon proljetna salata s zelenim zelenilom, biljem, bademima i kozjim sirom

(Slike: Vjera Durand i član Flickra quinn.anya licencirani za upotrebu pod Creative Commons)