Godišnja konzervirana bundeva: Je li to velika prodornost?

To je postalo tradicionalno kao trik ili liječenje: svake se jeseni, čini se, novinari nejasno upozoravaju nas na dolazak nestašice bundeve, pozivajući nas da zalihe prije raspačavanja police supermarketa.

Zatim, žurimo u trgovinu, samo da vidimo završni poklopac koji prelijevamo s konzerviranom bundom. Što daje?

Prije nego što sranje od sljedećih bušotina nestašice glasine s “da, desno”, razgovarali smo s uzgajivačima, konzerviranje proizvođača, poljoprivrednih stručnjaka i supermarketa ponavljanja kako bi saznali postoji li stvarno bilo koji potreba za zabrinutost. Je li bundeva nedostatak velika hoaxa, marketinške linije? Ili postoji stvarno problem opskrbe na poslu?

(Image credit: fotografska fotografija / Shutterstock)

Bundeve trebaju dobre vremenske uvjete (u Mortonu!)

Poput svih usjeva, bundeve se pod određenim uvjetima i dalje rastu, a budući da se najveći dio tikvica u zemlji uzgaja na jednom mjestu, ukupna ponuda vrlo je osjetljiva na vrijeme na jednom mjestu: Morton, Illinois, glavni grad bundeve svijeta.

Najprije, dobra vijest: Ne moramo se brinuti ove godine, jer je žetva 2016. solidna, zahvaljujući povoljnim uvjetima u Mortonu. Kakvo je lijepo vrijeme, za bundu? Suho vrijeme, unutar razloga, je ono što ljubitelji bundeve vole. Uostalom, to je vinograd s velikim lišćem, nizak na zemlju, što ga čini osjetljivim na gljivice i bolesti koje se prenose tlom, objašnjava John Ackerman, obiteljskih farme Ackerman u Mortonu, koji uzgaja pie kurva za Libby, a također je otvoren za javnost koja traži uličnu svjetiljku.

“To je iznadprosječna godina, a ne postavljanje rekorda, ali vrlo dobro”, kaže on. Vrijeme je bilo suho rano, kasnije se pretvorilo u mokro, ali nakon što je voće već bilo postavljeno na vinovu lozu.

Prošla godina bila je druga stvar: u 2015. godini kišilo je rano, tako da poljoprivrednici nisu mogli dobiti sve što je posađeno, a potom neke kiše oštetile cvjetove.

Dakle, ta nas je jedna grozna godina zacijelo trudila sve

Ali da stvarno Razumijemo zašto smo traumatizirani prošlom nestankom bundeve, moramo se vratiti 2008. godine. Bila je prilično glumačka sezona, ali 2009. je počela dobro – sve dok neumorno, da, kiša, zabrljana žetvom. Do sredine 2010. police za supermarkete bile su uistinu, zapravo, sve na putu bez bundeve.

Libby je doslovno pao na šest limenki bundeve, koje je direktor marketinga tvrtke zadržao zaključan u svom uredu. Kantice su bile na eBayu do 30 dolara.

Do rujna 2010. godine, međutim, nedostatak je prošao, nakon što je novogodišnji usjev počeo kotrljati na policama. (Zabavna činjenica: kod Libbyja, bundeve idu od farme do njega, u trajanju od četiri sata.)

Evo nešto što ne bi očekivao

Rujan je doista ključni mjesec za razmišljanje o ovome. Zapravo, možda ćete imati maglovito sjećanje na neke “bundeve nedostatak” naslove malo ranije ove godine. Iako bih volio kriviti sve na kiši, to je bilo dijelom i pogreške pivara. Piva? Yup! Pivovari su potrebni za tim prije nego što smo ostali kako bismo dobili ručak piva na policama do rujna, a na kraju ovog ljeta imali su dosta vremena za pronalaženje dovoljno konzervirane pire zbog nedovoljnog usjeva za 2015. što dovodi do ranog trčanje na bundevu.

Skidanje ovogodišnje ale nije bilo lako za Brian Nelson, pivovara za pivovaru Virginia’s Hardywood Park, koja sada ispušta 420 bačava svoje Farmhouse Pumpkin ale, od prve šarže od 40 barela prije pet godina. Domaći seljak koji obično krasi sjeme i dobije bundeve na vrijeme za pivo – što još? – kiša, tako da je Nelson morao nazvati nekoliko poljoprivrednika i dobavljača, pokušavajući se piti.

Samo da bude siguran, on ima plan kako se ne bi ponovio: “Sada ćemo dobiti bundeve, obraditi ih i zamrznuti ih za iduću godinu”, kaže on.

Pumpkin Outlook za 2016. godinu

Nemojte se bojati, iako – Libby, koji je odgovoran za otprilike 90 posto opskrbe konzerviranog bundeva – rekao je kako je proizvodnja bundeve ove godine “u redu”, iako će se “zategnuti” nakon blagdana nakon što dođemo do 2017. godine. 80 posto prodaje se odvija od rujna do prosinca.)

U većini slučajeva, ponavljanja za lanac supermarketa, uključujući Publix i Price Chopper, također su nam rekli da nisu predvidjeli nikakve manjkavosti. Međutim, trgovine divovskim hranom trenutno se suočavaju s problemima opskrbe. “Naši dobavljači su nas uvjerili da će dostupnost poboljšati što dovodi do blagdana zahvalnosti”, kaže optimistički rep.

Neke trgovine počele su skočiti iz konzervirane bundeve već krajem ljeta, kaže Roz O’Hearn, glasnogovornik Libbyja. Zato su morali čekati da dobiju narudžbe dok Libby ne započne konzumiranje novog usjeva prošlog mjeseca.

Bundeva, vidite, doista (doista!) Sezonski

Vidi, ovdje je stvar oko bundeve – u kantu ili iz nje – kad se godišnji usjev nestane s police, nema.

To može biti teško vjerovati, kada smo navikli kupiti ljepušan velik dio bilo kojeg proizvoda tijekom cijele godine. Kao društvo, “mi smo daleko dalje od ritma godišnjih doba u uzgoju”, kaže O’Hearn.

Da bismo bili u skladu s rastućom potražnjom (gledamo vas, fanatičari s okusom bundeve), Libby je sadio više sjemena na više površina u Mortonu, gdje su sklopili ugovor s poljoprivrednicima. Srećom, bundeve su fantastično rastu u Mortonu, jer je Illinois slatko mjesto. Dovoljno je jugu da dopusti dugu vegetacijsku sezonu, ali dovoljno daleko na sjeveru da zadrži pretjeranu toplinu i bolesti, Ackerman objašnjava: “Zato nas nazivaju” narančastim pojasom “.”

Posljednji zalogaj dobre vijesti: Proizvodnja bundeve u posljednjih se desetak godina povećala – oko 30 posto, između 2000. i 2014., prema Ministarstvu poljoprivrede SAD-a.

Dakle, ako čujete o nedostatku, vjerujte. No, znajte da je prošlogodišnji usjev u loncu, koji se na policama nosi na niskoj razini prije nego što se nova sezona pretvori u trgovine. Ili, u jako lošim godinama, to je zbog toga što breskva nije uspjela.

Ovo je dobra konzervirana baš kao i sezonska kao i sve što nađete na poljoprivrednom tržištu, a to nije dobro?

Naravno, možete potpuno napraviti svoj vlastiti, ako želite: napraviti Pumpkin Purée