Domaći recept recept: Cherry Pistachio Granola Clusters

(Slika: Emma Christensen)

Ovo je upravo ono što volim zvati moj “snack granola”. Govorimo o velikim grozničavim skupinama lagano slatke granule obložene pistacijama i suhim trešnjama. Malo toga čini sve druge popodnevne zalogaje izgledaju slabije u usporedbi – i cijela vrećica čini krajnji dar za sve od prijatelja u vašoj knjizi grupi na babysitter.

(Slika: Emma Christensen)

Granola je uistinu jedan od mojih omiljenih domaćih darova za izradu, davanje ili primanje. Jedno od toga možete napraviti mnogo toga odjednom i sastojci su relativno jeftini – to ga čini velikim darom za sve ljude u vašem životu koji samo trebaju malo “Pozdrav! Volim te!” predstaviti ovo doba godine, a granola je zabavno više od Starbucks kartice. Također putuje dobro, brodovi dobro, i ostaje hrskav danima na kraju.

A tko ne voli granulu ?! To je nešto malo neočekivano i drugačije od bombona i kolačića koji će nam nedvojbeno brzo primamiti – zabavna poslastica možemo opravdati za doručak ili kao podnevni snack. Granola se također može prilagoditi mnogim ukusima i preferencijama, a može se napraviti i bez glutena (samo dvostruko provjeriti zob) pa čak i bez oraha (samo niži pistacije i opterećenje na sjemenu).

(Slika: Emma Christensen)

Budući da je ova granola bila namijenjena darovima, htio sam ga učiniti malo više lux nego obično. U svom srcu, ovo je još uvijek Kitchnov recept za Veliku Granolu svako doba, ali dodam dodir meda za dodatnu slatkoću (i dodatnu škripu!) I uzeo moje “jako dobro” maslinovo ulje za dodavanje ukusne dubine. Pistacije i trešnje osjećaju tako slavno za mene, a ja sam dodao bonus šaku od svake na ovaj recept. Miješanje samo nekoliko puta tijekom pečenja, a nakon toga ostavljanje granole potpuno neometano, također osigurava puno onih velikih, prekrasnih klastera.

Ako otpremujete ovu granulu, preporučujem da ga pakirate u posude za konzerviranje. Ne samo da će staklenci štititi granolu od brisanja u pošti, već i da ga održavaju svježijom. Ako namjeravate darovati u roku od nekoliko dana od izrade, idite za slatka torbe s celofanom vezanim s vrpcom. Evo izvora materijala koji sam ovdje koristio:

Izvori za dostavu pribora:

 • Bijela Polka-Dot Cellophane Priuštite Torbe iz Sur La Table
 • Široki usta Pint Jars from Amazon
 • Crvene i bijele šljunčane pekare iz Sur La Tablea

(Slika: Emma Christensen)

(Slika: Emma Christensen)

Klasteri trešnje od pistacije Granola

Stvara oko 7 šalica

 • 3 šalice

  staromodni valjani zobi (bez glutena, ako je potrebno)

 • 1 1/2 šalice

  granatirani pistacije (vidi napomene recept)

 • 1/2 kupa

  pepitas

 • 1/2 kupa

  Sjemenke suncokreta

 • 1 1/2 žličice

  košer soli

 • 1/2 čajna žličica

  cimet

 • 1/2 kupa

  kvalitetno maslinovo ulje

 • 3/4 kupa

  med

 • 1/4 kupa

  smeđi šećer

 • 1 čajna žličica

  ekstrakt vanilije

 • 1 1/2 šalice

  osušene kremene trešnje

Zagrijte pećnicu na 300 ° F s nosačem u donjem središnjem položaju. Stavite list za pečenje s papirom ili papirom za papir.

Kombinirajte zob, pistacije, paprike, sjemenke suncokreta, sol i cimet u veliku zdjelu za miješanje. U zasebnoj posudi ili mjernoj posudi umutite ulje, med, smeđi šećer i vaniliju. Ulijte uljno-medensku smjesu preko suhih sastojaka i lagano promiješajte dok svi sastojci ne budu ravnomjerno premazani.

Prenesite granu na obloženi lim za pečenje. Proširite ga tako da ravnomjerno prekriva list za pečenje. Pecite dok granola nije duboko zlatna i miris ukusan, 45 do 50 minuta. Umiješajte granu svakih 15 minuta – ne miješajte češće; granola će i dalje biti labav i “mokro”, gledajući čak i prema kraju pečenja. Kad mislite da je granola skoro učinite, promiješajte u trešnjama i pecite još 5 minuta. Nakon što uklonite granolu iz pećnice, nemojte se više miješati; to će oštar i skrutnuti u klastera dok se hladi.

Nakon što se granola potpuno ohladi, razbiti ga u klastere. Podignite rubove Silpat ili pergamena da biste pomogli ukloniti velike komadiće granole i koristiti prste kako biste ih razdvojili.

Ako je darivanje, pakirajte granolu u pojedinačne torbe ili staklenke. Granola je najbolje konzumirati u roku od tjedan dana, ali još uvijek je ukusna za neko vrijeme.

Recipe Notes

Ako su vam pistacije već pržene, dodajte ih na samom kraju s trešnjama, tako da ne peče tijekom pečenja.

(Slika: Emma Christensen)