DIY Maple Ocat iz Popular Science Magazine

Dobri kuhari razumiju važnost kiseline u kuhanju, kako to dodaje svjetlinu i ravnotežu i može okusiti okus. Ponekad sve što je potrebno je jednostavno stisnuti limuna ili kapljica octa za premještanje jela od prilično dobrog do spektakularnog, pa je nekoliko izvrsnih ocata na ruci bitno odijelo. Ovaj recept za javorov ocat, napravljen sa četiri jednostavna sastojka, proizvodi jedinstvenu, nijansiranu ocat koji će raditi na sve, od prženog butternut squash do sladoleda. Ozbiljno dobre stvari.

Blagdanski dareri za zabavne darove primaju na znanje: možda biste to uskoro trebali početi!

Prvo, recimo samo to: recept iz Popular Science Magazinea? Stvarno? Da! Mnogo je znanosti u kuhanju, a posebno u procesu fermentacije, pa je ovdje znanstveno POV stvarno cijenjen. Autori ovog receptora, Aki Kamozawa i H. Alexander Talbot, su par iza ideja u hrani, prekrasna web stranica i kuharica koja istražuje koliko je hows kada je riječ o kuhanju. Zato smo u dobrim rukama ovdje.

Recept sastoji se od samo četiri sastojka: javorov sirup, tamni rum, ‘live’ ocat i vodu koju jednostavno miješate, stavite u staklenku, prekrivajte krpom od sira i pohranite na tamnom mjestu. Cijeli ovaj proces traje oko jedne minute, možda dva. Tamo gdje morate biti strpljivi je u sljedećoj fazi, kada je bakterija acetobacter aceti pretvara alkohol (iz rum i šećera od javorovog sirupa) u ocat. Voda je tu kako bi razina alkohola bila dovoljno niska da bi to moglo funkcionirati.

Nakon otprilike mjesec dana u pozadini tamnog ormarića, vrijeme je da kušate ocat i vidite gdje se nalazi. U ovom trenutku ne bi trebalo postojati miris ili okus alkohola. (Također možete kupiti pokusne setove iz trgovine domaćeg piva kako biste utvrdili jeste li ocat učinili fermentiranje.) Octov je zatim napete (ukloniti ‘majku’) i dekantiran u hermetičan spremnik gdje ulazi u završnu fazu: starenje. Kamozawa i Talbot preporučuju šest mjeseci kako bi produbili i popunili okus.

Prvi put sam napravio ovaj ocat, ja sam smanjio recept za 75%, jer poziva na neke skupe sastojke (oko 1-1 / 2 šalice rum i 4 šalice javorovskog sirupa za puni recept) i želio sam biti siguran prije nego što sam uložio. Dobivena mala šarža bila je tako ukusna da sam napravio veću šaržu tijekom prošlog vikenda. Iako će trebati daljnje starenje, planiram ga davati najvećim dijelom kao dar za odmor.

Maple ocat je nevjerojatan eliksir, kojeg karakterizira mastan, okus karamela i lijep, tanki završetak. Sličan je dobrom balzamskom, jer slatke i kiselinske note su robusne i uravnotežene. Kamozawa i Talbot preporučuju ga četkanje na squashu pržena maslacem i cayenne ili ga žličicom preko crijeva brie i posluživanje s hrskavim kriške jabuka. To je također ukusno drizzled na smokve / rucak pizza i preko kolač od vanilije sladoled.

Nabavite recept: Maple Ocat iz popularne znanosti

Povezano: Pickles, Preserves & Brews: 9 Recepti za fermentaciju DIY

(Slika: Dana Velden)