Da li rezanje limuna duljine doista daje više sokova?

(Slika: Anjali Prasertong)

Internet je pun tzv savjeti za umu! Čak ni mi ovdje u Kitchnu nemamo imunitet na mamac za umom koji zamahuje: vidimo ih, dijelimo ih i 95 posto vremena, odmah ih zaboravljamo. Ali koliko tih “savjeta koji mijenjaju život” zapravo rade? Mogu li preživjeti skok od Pinterestove ploče u stvarnu kuhinju? Odlučio sam saznati stavljajući neke od weba najintrigantnijih, obećavajući i potencijalno Šokantno savjeta za test, a ja ću dijeliti rezultate s vama svaki tjedan.

Gore prvi je savjet od Gourmeta koji smo dijelili prošle godine: rezanje limuna i limes duljine umjesto poprečno će vam dati više puta sok. Predobro da bi bilo istinito? Naoružan par limunom, kuhinjskom ljepljivom i limunom, odlučio sam saznati.

Izvorni Savjet

Izvorni savjet može se vidjeti u gornjem videu. U njemu Ian Knauer pokazuje kako rezanje limuna po duljini – umjesto uobičajene križanja – rezultira otprilike tri puta više soka. Ne masi ili na drugi način mjeri dva limuna koji sokovi uspoređuju svoje veličine prije juicinga i on koristi jednostavnu ručnu juhu od citrusa za ekstrakciju soka. Nalazi rezultirajući sok u tekuću posudu za mjerenje kako bi odredio količinu sokova koji svaki limun proizvodi.

(Slika: Anjali Prasertong)

Metoda ispitivanja

Očito je da moja kućna kuhinja nije laboratorij ili čak profesionalna ispitna kuhinja, ali mislim da bih mogla dobiti malo više znanosti prilikom testiranja ovog tipa. Prvi, Izmjerio sam limune pronaći dva limuna otprilike iste veličine. Izrežem malo teže limun križano, shvativši da ako je ovaj vrh stvarno radio, količina sok od limuna duljine bi bila toliko mnogo više, da bi preplavila razliku od dva grama u početnoj težini.

→ Limun 1: 123 grama, izrezani ukriž
→ limun 2: 121 grama, izrezani po dužini

Zatim Koristio sam ruku da ekstrakt sok od svakog limuna u odvojene mjerne čaše. Uklonio sam sjeme koja je završila u soku i izvagati sok svaki limun proizveden.

(Slika: Anjali Prasertong)

Rezultati

Kao što vjerojatno možete vidjeti samo gledajući količinu sok koji sam dobio na slici iznad, razlika je bila razočaravajuće mala.

Limun 1 (izrezati unakrsno): 43 grama soka
Limun 2 (izrezati po duljini): 46 grama soka

Čak i dodajući natrag u dvije gramske razlike između dva limuna, to bi samo biti pet grama ekstra soka od limuna izrezati po duljini. Pet grama sok od limuna je oko 5 mililitara, ili oko jedne žličice. Jedna dodatna čajna žličica soka od limuna lijepa je, sigurno, ali ne puše ničije mišljenje.

Presuda: Ovo nije pametan tip.

Završne bilješke

Primijetio sam da su polovice limuna izrezane po duljini bile puno fleksibilnije i lakše se iscijediti, tako da sam mogao vidjeti kako možete dobiti više soka na ovaj način kada cijepite svoj citrusa samo s vašim rukama, bez mrlja ili citrusa sokovnik. Dakle, ako se nađete da morate napraviti mojitos u loše opremljenoj kuhinji, zapamti ovaj savjet! Inače, samo stavite sa rezanjem vašeg citrusa u smjeru koji vam se sviđa.

(Slika: Anjali Prasertong)

Imate li ikakvih pokušaja i pravih savjeta za dobivanje više soka od citrusa? I postoje li savjeti za “umu” koji želite da na test? Javite nam u komentarima!