Cheesemonger: Tetilla

namn: Tetilla
Producent: Diverse (Galencia, Spanien)
Mjölk: Pasteurized Cow’s Milk
Ålder: 2 månader+
Pris: $ 8.99-10.00 / lb.

Det finns några bra linjer i ostvärlden. “Ost – mjölkens språng mot odödlighet” av Clifton Fadimon är en av de mest kända, men för mig beskriver inget citat så exakt och kärleksfullt en individuell ost än det spanska som säger att Tetilla “smakar av kyssar”. Det finns även en dikt om Tetillans romantik som du kan läsa här.

Det är inte en sträcka att se hur denna ost inspirerar en sådan sensuell vers. Till att börja med är den formad som en kvinnas bröst. Vissa människor, även den anmärkningsvärda Steve Jenkins, hänvisar till den som formad “som en Hersheys kyss”. Detta verkar vara mer än lite prudish, med tanke på att ostens historia sträcker sig tillbaka århundraden längre än godis och ordet tetilla betyder “bröstvårtor” på spanska. Även om dessa människor verkar ovilliga att erkänna det, är vissa ostar, inklusive Tetilla, lite erotiska. Lukten är av grädde, fräsch och mjölkaktig. Smaken är frodig och mild med en fin saltig tanginess som kan jämföras med en kyss. Men för att vara ärlig tror jag att den har mer gemensamt med smaken av bestämt unromantisk gräddfil.

För att ge “Hersheys kyss” folk en liten kredit är Tetilla också ibland känd som Perilla (eller “päron”), så om de vill vara stuffiga kan de gå dit. Personligen kommer jag att gå ett steg längre och säga att många ostar, inte bara Tetilla, kan vara romantiska! Ta till exempel triple-crèmes: Pierre Robert, Brillat Savarin och andra liknande ostar är så rika och smöriga, så väl matchade med ett glas champagne, den enda definitionen på den perfekta avslutningen på en romantisk måltid hemma. Och vad sägs om färsk getost, drizzled med honung och serveras med en skräp av baguette på en picknick. När det gäller Tetilla, ber om färsk bär och frukt och ett lika ungt och friskt vin, skulle en Sauvignon Blanc definitivt passa räkningen. Våren ligger precis runt hörnet, och denna ost kommer att vänta på dig när den kommer!

Att vara en av Spaniens D.O. skyddade ostar, har Tetilla stöd från den spanska regeringen och den spanska handelskommissionen bakom den, vilket gör den lättillgänglig i landet. iGourmet erbjuder det på $ 9,99 / lb. Murray s ost har också den för $ 8,99 / lb. I Brooklyn bär Cobblestone Foods den för $ 10.00 / lb. Dessa är inte dina enda alternativ, alla ostaffärer med ett anständigt spanskt urval kommer säkert att bära det.