Brzo savjet: Kako prepoznati jesu li jaja dobra

U našoj kući dolazi mnogo. Pretpostavljam da bi to moglo biti i kod vas. To se događa ovako: jedan od nas drži X sastojak drugome i pita: “Mislite li da je to još uvijek dobro?” Ono što slijedi je nježni ples njuškanja, zurenje, grebanje glave i donošenje brze odluke koja je često guess više nego određeno znanje. No, s jajašca, ta odluka može biti mnogo jednostavnija.

Ako ste ikada susreli stvarno loše jaje, znali biste. Oni mirisaju i to nije lijepo. No, za tu zonu između koje niste sigurni, hraniteljica Harold McGee predlaže staviti ih u zdjelu vode. U svojoj knjizi, Na hranu i kuhanje, McGee navodi da “u trenutku kad jaje napusti kokoš, počinje se pogoršavati na važne načine”. To se, rekao je, jaja trajati prilično darn dugo vremena u hladnjak, ali postoji jedan način na koji on sugerira da ih testirati kod kuće. McGee kaže da jaja gube vlagu kroz njihovu ljusku tako da unutarnji sadržaj jaja se smanjuje i zračne stanice se šire. Kada se to dogodi, stariji jaje imaju veću vjerojatnost da plutaju.

To vam ne mora nužno reći da je jaje tako loše da se ne smije jesti, ali vam govori da je neko vrijeme visi. Nekoliko drugih testova koje možete napraviti kod kuće odrediti dob svoje jaja:

Je li moja jaja svježa?
• Izgled: Svježe jaje imaju sjajno žuto žumanjak koji bi trebao biti okrugli i živahan. Kao jaje staro bijelo postaje curi i žumanjak postaje mnogo ravniji i blago blijed.
• Slušati: Uzmi jaje iz hladnjaka i držite ga do uha. Lagano ga protresite. Ako je svježa, neće zvuk. Ako je na starijoj strani, jaje će lagano zveckati.
• Guliti: Veće jaja su teže peći što je razlog zašto mnogi ljudi neka njihova jaja neko vrijeme ostaju u hladnjaku prije nego što su napravili deviled eggs.

Povezano: Kuhinja Savjet: Ispitivanje jaja za svježinu

(Slika: chokniti / Shutterstock)