BibiCaffè: slatki i žarki talijanski espresso

Nisam veliki obožavatelj slatkih gaziranih napitaka ili slatke kave, pa sam nedavno iznenadio što sam pio nešto što ih kombinira u jednom vrlo slatkom, vrlo gladno espresso piću. Ali moram priznati da je to više nego vrijedno. BibiCaffè je apsolutno ukusna poslastica, osobito na vrućem ljetnom danu. Jeste li ga pokušali??

Prošlog mjeseca u Seattleu sam uočio BibiCaffe u maloj kafiću u Seattleu, a nešto o vrućem i mračan dan, opis sode koji je sadržavao “savjete od vanilije i karamela”, a barmistička preporuka me pobijedila. Dala mi je hladnu malu bocu soda od ekspresa, s starinskom oznakom. “Pokušaj s pola i pol”, rekla je. “To je poput korijena piva kada se sladoled otopi.”

BibiCaffè je talijanska stvar. Prvo je kuhano u Calabriji u Italiji 1930. godine, kada su dva rođakinja (prema obitelji BibiCaffe poznata) naučili kako napraviti “kava soda” od svog ujaka Vincenza Ferrisea. Dva rođakinja radila su sljedećih deset godina kako bi pročišćavala sodu u suvremenim tvornicama. Od tada je to bila vrlo popularna soda u južnoj Italiji.

Uzeo sam sodu natrag do stola i izlio ga. Mračno je i ljepljivo, poput korijena piva, s blagom kugom kave. Uzeo sam gutljaj. Tako slatko! Ali jaki i tamni, također, kao dobar espresso. Zatim tu su i bilješke karamele i vanilije, poput dobrog sloja sladoleda.

Uzeo sam baristički savjet i pokušao ga s kovitlatom kremom, a doista je okusio kao slatki i kremasti desert, isprekidan kremom kave.

Nakon daljnjeg pregleda, pokazalo se da soda nema konzervansa, bez umjetnih okusa i boja, a nema visokog fruktoznog kukuruznog sirupa. Okus to također pokazuje; ona nema tinny lažne okuse koje mnogi moderni sodas učiniti.

Bio je to slatki, ukusan način da se ohladi na toplom ljetnom danu, osvježavajući i šampanjasto, sa svima zadovoljstvom male poslastice. Nikada ga ne bih zamijenio za jutarnji espresso, i vjerojatno ću ga rijetko piti. Ali kad ga pronađem i pijuckam, BibiCaffè je zadovoljstvo poslastice.

• Više o BibiCaffè: BibiCaffè web stranici

• Pronađite to: BibiCaffè po slučaju, 35,99 dolara u Koobie’s Coffee. Trenutno nema dionica, ali očekuje se uskoro.

Povezano: Kako napraviti vodu sode kod kuće

(Slike: vjera Durand)