Anjali najdraži nož: japanski Nakiri-Bocho

Kao što sam spomenuo još u prosincu, moj omiljeni kuhinjski alat je moj nakiri-bocho, ručno izrađeni japanski nož od povrća koji sam kupio na festivalu noža i mača u središnjem Japanu. Iako to može biti bol za čuvanje oštrih i nehrđajućih, kada je riječ o sjeckanju povrća, taj nož uvijek pobjeđuje moj tradicionalni kuharov nož.

Visokokvalitetni japanski kuhinjski noževi krivotvoreni su iz istih materijala i ručno izrađeni pomoću istog postupka kao japanski mačevi. Natrag u dane samuraja, isti obrtnici koji su proizveli Katana, mačevi, također napravljeni Nož hocho, Japanski kuhinjski noževi. Grad u kojemu sam kupio nož, Seki, dom je kovača čije obitelji već 25 generacija čine mačeve i noževe!

Mršavost noža je ključ za brzo i jednostavno rezanje. Iako su mnogi japanski noževi s jednim oštricom, nakiri su obično dvostruko ošišani, što olakšava rezanje ravnih kriški. Lagano sam nož također pomaže da brzo probijem. Poznajem neke kuhare poput teža kuhara s zaobljenim krajem koji im dopušta da sjekiraju nož gore i dolje dok razvrstavaju, ali mnogo volim laganu težinu nakiri-boha. Osjećam se kao super oštar produžetak moje ruke.

Iako je potrebno malo više paziti da oštrica oštrice ostane oštra i bez hrđe, taj nož uvijek osjeća vrijedno dodatnog napora za mene.

Pronađite sličan nož: Shun Wasabi Black Nakiri nož, 34,95 dolara na Amazonu

Jeste li ikada koristili ovaj stil noža?

Povezano: Vjerni najdraži nož: Kineski čistač od karbonskih čelika

(Slika: Anjali Prasertong)