Aktivno suho i instant kvasac: Najbolji savjeti za rad s kvascem

Kao što Cambria može potvrditi, malo je toga razočaravajuće nego očekivati ​​toplinu krišku svježe pečenog kruha samo da bi na pola puta došli do recepta da je vaš kvasac kaput. Nema suza, moji prijatelji! Kvasac može biti lukav mala skitnica, ali ne mora biti vaš neprijatelj.

Aktivni suhi kvasac i instant (ili brzi rast) kvasac su dva najčešća kvasca dostupna za nas kao pekare u kući. Dva kvasca mogu se koristiti recipročno u receptima, ali aktivni suhi kvasac treba biti otopljen u vodi prije upotrebe, a trenutačni kvasac može se miješati izravno u tijesto.

Nazovite me staromodnim, ali volim pečenje s aktivnim suhim kvascem. Rastvaranje kvasca u bilo kojoj tekućini koja se koristi u receptu traje samo dodatnih minuta ili dva, a volim znati da se moj kvasac potpuno otopio i spreman je ići.

Provjerite kvasac rastvaranjem šećera: Ako želite neko dodatno osiguranje kvasca ili sumnjate da će vaš kvasac biti malo star, postoji jednostavan način da se osigura da je još uvijek aktivna. Izmjerite tekućinu (sobnu temperaturu ili mlaku!) Za svoj recept i ulijte oko pola šalice u zdjelu. Posipajte kvasac i šećer šećera preko vrha, ostavite ga promiješati i ostavite da stoji nekoliko minuta. Ako je kvasac još uvijek aktivan, to će se potpuno otopiti u vodi i tekućina će početi mjehurići.

→ Provjeravam kvasac sa svakim receptom kao naviku. Bolje provesti nekoliko minuta da provjerite kvasac na početku nego da kruh koji ne ustane.

Držite da se ustajanje tijesta zagrijava: Kvasac najbolje radi na temperaturama između 70 ° F i 80 ° F. Ako je vaša kuća hladna zimi, stavite zdjelu negdje topliju, poput vrha hladnjaka ili u toploj (ali isključenoj) peći. Ako stavite tijesto na grijač da ustane, izolirati dno zdjela s nekoliko pahuljica ručnike. Ako je vaša kuća vrlo topla, tijesto se može povećati brže nego što se očekivalo.

Maslac, jaja, mlijeko i šećer usporiti aktivnost kvasca: Ako kruhate s puno tih sastojaka, kruh može uslijediti sporije ili ne baš kao i obično. Nema ništa loše u kruhu ili kvasca; recepti za bogate kruhove poput cimeta, kruha od majmuna i božićnih pletenica zahtijevaju strpljenje.

Neiskorišteni kvasac pohranite u zamrzivač: Zamrzavanje kvasca će ga staviti na pauzu i produljiti svoj aktivni vijek trajanja duže od isteka roka valjanosti. Zalijepite kvasac u hermetičan spremnik prije zamrzavanja.

Iznad svega kada radite s kvascem, samo zapamtite da je to živa stvar. Postoje uvjeti koji ga pomažu u njegovu napredovanju i uvjeti koji ga usporavaju. Ljubazno postupajte prema njoj i učinite to udobnim, a vi ćete u tren oka pretvoriti prekrasne role i kruhove.

Koje su vaše najbolje savjete za rad s kvascem?

Povezano: Napravite vlastiti sendvič kruh: 5 Recepti za početnike

(Slika: Emma Christensen)