Ajvar: Srna Smoky, Garlicky pržena crvena paprika Spread

Bio sam ovisnik o Trader Joeovom crvenom papru koji se širio otkako ju je Stephanie preporučila, ali nije bilo tek dok se prijatelj nije vratio kući iz istočne Europe s jarom ajvara, a ja sam shvatio da je ta ogromna mješavina pržena crvena paprika i patlidžana zapravo tradicionalna Srpsko jelo. Dodan bonus: nije previše teško napraviti od nule!

U Srbiji jesen je avijacijska sezona, kada se dobivaju crvene paprike. Mounds od njih su pušili preko otvorenih požara uz patlidžana, a svi ulaze u pomoć za uklanjanje hrpe pržene paprike. Pomiješano s pečenim patlidzanima, češnjakom, maslinovim uljem i ocem, paprike postaju šarljivi komadić dima, slatke i gorčine dobrote.

Sve dok ne pokušavate staviti dovoljno staklenika da bi vas potonuli kroz zimu, ajvar ne traje dugo, a recept je lako ugađanje vašem ukusu. Rezultirajuća širina je beskonačno prilagodljiva – koristite ga kao sendvič širenje, umak za meso ili ribu, umak za umak za kruh ili crudite – i vrlo zarazna.

NPR-ov kuhinjski prozor objavio je izvrsnu recepturu za bazu za ajvar, zajedno s malom pozadinom za ajvar u Srbiji.

Nabavite recept: Pad donosi crvene paprike i Ajvar – NPR

Jeste li ikad probali ajvar?

Povezano: Tangy, Zesty, Lemony: 5 ljetnih receptura s Chermoulom

(Slike: Flickr član Vesna Middelkoop licenciran pod Creative Commons, Flickr član markovskavesna licenciran pod Creative Commons)