5 savjeta za rastezanje pizza tijesto kao Pro

(Slika: Joe Lingeman)

Neki ljudi – vaša su doista uključena! – uvijek tvrde da je pizza super jednostavno napraviti kod kuće. I to na mnogo načina. Pizza tijesto je jednostavno napraviti, a nakon što se ispruži, samo ga morate vršiti i ispeći je u vrućoj peći.

Ali čak i ja razmotriti istezanje tijesta bol point. Ovog zime sam izazvao da napravim bolju pizzu kod kuće i naučio sam da samo pet malih stvari može učiniti tijesto za pizze puno bolje, a sada ti dajem te savjete.

(Slika kredita: Meghan Splawn)

1. Dovedite tijesto na sobnu temperaturu.

Prije nego što počnete istezanje, zagrijte svoje tijesto tijesto najmanje 30 minuta na sobnoj temperaturi. Gluten, protein koji čini pizze tijesto žvakao, je uže u hladnim uvjetima poput frižidera, zbog čega će se hladna pizza tijesta istegnuti i vratiti natrag poput gumenog trakta. Ovaj korak će otpustiti tijesto i olakšati oblik.

Ako je u plastici iz trgovine (ili zamrzivača, šampion!), Izvadite ga iz plastike i pomaknite ga na uljnu posudu za miješanje. Pokrijte zdjelu i postavite na toplo mjesto najmanje 30 minuta.

Ako radite s domaćim pizmanskim tijestom napravljenim istog dana, započinjete ovaj korak nakon prvog vremena od 1 1/2 do 2 sata nakon što ste podijelili tijesto u dva dijela.

Naš pokušaj i pravi recept: Kako napraviti najbolju osnovnu tijesto za pizzu

(Slika kredita: Meghan Splawn)

2. Pripremite svoj radni prostor s maslinovim uljem kako biste izbjegli zabijanje.

Na taj način imate opušten pizze koji čekaju u zdjelici i spremni ste da počnete istezati tijesto. Trik ovdje je preskočiti brašno. Brašno je dobro držati neke tijesto od lijepljenja, ali previše brašna može napraviti tijesto pizze.

Umjesto toga, trljajte radnu površinu i ruke s malo maslinovog ulja (oko 2 do 3 žlice). Maslinovo ulje drži tijesto od lijepljenja na rezanje odbora ili lima tava i potiče zlatnu i hrskav kore.

Ovo je također dobar trenutak za izravnavanje pizze (ili leđa na obrnutoj ploči) s pergamentnim papirom ili posipajte tijestom kukuruza.

(Slika kredita: Meghan Splawn)

3. Pritisnite tijesto za pizze prije nego što se istegnete.

Ispred vas ima pizza tijesto prekriveno maslinovim uljem. Prije nego što se protežu, prvo morate izravnati tijesto na disk.

Pritisnite tijesto dolje na veliki ravni disk pomoću dlana svoje ruke. Dalje, upotrijebite srednje tri prsta na svakoj od vaših ruku da biste tijesto izvadili iz središta, proširivši taj tanki disk u veliki krug oko 6 inča preko i debljine oko 1/2 inča. Tijesto bi trebalo biti mekano i savitljivo i ne smije se smanjiti kada ga pritisnete. U redu je ako usidreni disk u ovom trenutku nije savršeno okrugli.

Opustite se prema potrebi.

Ako se tijesto polako malo smanjuje, to je sasvim normalno, ali ako se brzo vrati, odmrzite tijesto 15 do 20 minuta pod čistim kuhinjskim ručnikom i počnite s korakom 3 opet, ponovite postupak dok ga tijesto ne drži oblika.

(Slika kredita: Meghan Splawn)

4. Objesite tijesto s obje ruke i koristite gravitaciju.

Proširivanje tijesta sa zglobovima i bacanje u zrak nije najbolji način da naučite kako se protežu tijesto za pizze – iako bi to moglo biti prilično impresivno. Umjesto toga držite tijesto blisko vama i koristite rukom povlačenjem i gravitacijom da biste dobili ravnu hrpu.

Kada ste stvarno spremni za rastezanje, pažljivo pokupite tijesto i držite ga objema rukama na jednom rubu tijesta, ostavljajući ostatak tijesta da se spusti. Volim imati vrh moje pizza tijesto okrenut prema meni da bi se oko na debljinu. Gravitacija će učiniti nešto od istezanja dok lagano zakrećite tijesto u jednom smjeru kao što je okretanje kotača. Polako povucite tijesto iz ruke u ruku dok se tijesto objesi.

Radite brzo, produžite pizzu sve dok je promjera oko 11 inča i oko 1/3 inča debela. Nemojte naglasiti da li sada postoje tanke mrlje ili rupe – mi ćemo ih popraviti u sljedećem koraku.

(Slika kredita: Meghan Splawn)

5. Prozirite tijesto na pizdelu i vrhu.

Pažljivo pomaknite svoj ispruženi pizza tijesto na pripremljenu pečenu pecivu ili pločicu. Bacite pogled na svoje tijesto: Je li savršeno i oko 10 inča? Onda si pravi pizza pro! Ali ako ste nas ostali i vaše tijesto ima neke nesavršenosti, sada je vrijeme da ih popravimo.

Tijesto se vjerojatno malo smanjuje – previše smo ga rastegnuli u prethodnom koraku kako bismo to mogli računati. Pritisnite bilo vrlo debele rubove na oko 1/3 inča debelih i obrnuto “prstohvat” tanke ili rastrgana područja zatvorena pritiskom oko njih kako bi tijesto zajedno pokriti područje.

U konačnici, cilj prije prelaska nije savršenstvo, već krug koji je uglavnom širok od 10 inča koji je oko 1/3 inča debljine, a da ne prenese tijesto. Ne brinite ako rub (ili ono što će biti kora) nije deblji od središta – toppings će težiti dolje u sredini i kora će mirno puhati u pećnici.

Konačni savjet, prije nego što popunite svoju pizzu: Dajte peći pizzu nježno tresti i pobrinite se da cornmeal je to učinio je posao u sprečavanju sticking. Ako ste pripremili svoju pizzu na papiru za perganje, možete ga izravno kliznuti na pizzu.