5 savjeta za kupnju grčke fete svojih snova

Kada razmišljate o Grčkoj, možda mislite o mnogim stvarima – toplom mediteranskom vremenu, možda i Partenonu – ali mislim na feta sir. Grčka je definitivno domovina za ovaj slan, tangy, oh-tako mrvljiv sir. Posjetite prolazni sir vaše lokalne trgovine, a najvjerojatnije će vas pozdraviti mnoštvo feta izbora iz Grčke. Pa kako odabrati najbolju? Imajte na umu ove savjete i moći ćete pronaći feta koja vam odgovara.

1. Odbacite razbijene stvari.

Naravno, kontejneri smrvljenog feta sira su prikladni, ali imate rizik da ne kupujete najsvježiji proizvod. Teško je procijeniti kakvoću fete kad se već raspadne. Spremnici smeđi feti također obično sadrže praškastu celulozu ili neku drugu formu protiv agresivnog sredstva, koji čine za mrvice koje mogu kušati suho i prilično teško. Pre-srušena feta također ima vrlo kratak rok trajanja, a samo je nekoliko dana u vašem hladnjaku jednom otvorio.

2. Umjesto toga, odaberite blokove u slanoj vodi.

Najbolji je kladiti se od feta sira koji je u slanoj vodi. Blok će sigurno biti svježiji od mrvica. Ali preskočite blokove koji su jednostavno umotani u plastiku i umjesto toga, uvijek pokupite blokove koji sjedi u kadi slane vode. Feta bi uvijek trebala biti zaštićena od izloženosti zraku, što će ga osušiti i može ga učiniti okusom kiselo. Slanica ga čuva zaštićena. Držite ga pohranjenom u slanoj vodi, i ostat će vlažan i svjež do tri mjeseca.

Brokula i Feta Pesto

(Slika vjerovanja: Faith Durand)

3. Znati što čini grčku fetu drugačije.

Skenirajte prolazni sir za fetu koja je iz Grčke – to je najlakši način da znate da kupujete pravi posao. Iako je EU 2005. godine ograničila upotrebu imena “feta” Grčkoj, ovo pravilo primjenjuje samo Europu, što znači da ako živite izvan Europe, naći ćete mnogo sira s oznakom “feta” u trgovinama koje su iz mnogih drugih ugla svijeta. Prava fetina je napravljena u Grčkoj od ovčjeg mlijeka (i možda nekog kozjeg mlijeka), mlijeka i soli. Mlijeko iz Grčke zapravo je tajna velike fete, jer ima jedinstven okus koji se ne može ponoviti. Feta od kravljeg mlijeka, proizvedena u SAD-u, je sir u obliku fetusa, a ne pravi fetus.

4. Potražite ovčje mlijeko ili kombinaciju ovaca i kozjeg mlijeka.

Nevolja s autentičnim grčkim fetusom ne prati ga – grčka i bliskoistočna tržišta su dobre oklade izvan vaše svakodnevne trgovine – to je cijena. Može biti skupo. Ako ne možete dobiti ruke na njemu ili tražite manje skupi izbor, odaberite fetu koja je napravljena od svježeg mlijeka ili kombinacije ovaca i kozjeg mlijeka. To će vam približiti okus i teksturu grčkih feta.

Salata od rajčice s crvenim lukom, kopilom i fetom

(Slika vjerovanja: Faith Durand)

5. Izaberite običan, ne iskusan.

Gledajte iza marinirane fete i sunčane sušene rajčice. Dok je primamljivo, najbolja feta vašeg života je obična stvar. Začini i marinade mogu prikriti pravi okus sira, a ako kupujete dobre stvari, želite okusiti taj okus. Osušeni bilje i začini na siru mogu također postati ustajali tijekom vremena. Umjesto toga, ako volite okus marinirane fete, pokušajte ga sami marinirati. To je zapravo prilično jednostavan za napraviti i čini lako i impresivno predjelo – dati ovaj recept probati i jednostavno zamijeniti u feti.

5 načina da uživate u velikoj fetini

  • Salata od lubenice s feta i mentom
  • Pečeni sir od fetusa sa složenom fritokrom
  • Chilled Black Bean, salata od fetusa i kozice
  • Skuhanog odrezaka i šparoga s umakom od fetme
  • Špinat i feta