5 Pogreške koje treba izbjegavati pri proizvodnji jagode

(Slika: Emma Christensen)

Za mene, službeni početak ljeta je kada lokalne jagode hit poljoprivrednika na tržištu staje. Ne postoji ništa poput okusa onih slatkih plodova, još uvijek toplo od sunca, nakon duge zime. Zato imam tendenciju poludjeti kad stignu, kupujući onoliko okvira koliko mogu nositi kući svaki put kad krenem na tržnicu dok se moj hladnjak ne napuni. Jednom sam pojela onoliko koliko sam mogao – služio sam preko jutarnjeg jogurta, pekao u poslastice i nagao na shortcake – to je vrijeme da se zalijepimo.

Džem od jagoda je krajnji način za očuvanje bobica kako bi se mogli uživati ​​dugo nakon kratke sezone prošlo. Prilikom izrade je zapravo vrlo jasan, važno je izbjeći nekoliko uobičajenih pogrešaka kako bi se postigao uspjeh.

1. Udvostručenje serije.

Ako ste prepuno slatkih jagoda, to je prilično primamljivo samo zgrabiti veći lonac i dvostruko ili trostruko recept koji slijedite. Marisa McClellan, iz bloga Food in Jars i istoimenog kuharica upozorava na to. “Povećanje količine džemera u loncu može se činiti učinkovitijim, ali zapravo će vas usporiti. Bolje je kladiti dvije serije pored nje”, kaže ona..

Slijedite ovaj savjet: Umjesto da udvostručite ili utrostručite recept kako biste napravili jednu veliku seriju džemova, napravite dvije pojedinačne šarže jedna pored druge.

2. Smanjivanje šećera.

“Konvencionalni recepti za hranu zahtijevaju puno šećera, a šećer nije samo tamo da služi kao sladilo”. kaže McClellan. Šećer se veže na vodu u voću, što bi inače spriječilo zadebljanje pekmeza. Šećer u suštini sprečava ovu vodu da se nađe na putu, tako da ono što ste ostavili je lijepo postavljen pekmez, a ne tanak i curenje jedan.

Slijedite ovaj savjet: Nemojte pokušavati smanjiti količinu šećera u receptu. Ako želite napraviti džem od jagoda s manje zaslađivača, potražite recept koji se posebno zove kao takav, koji je formuliran za rad s manje šećera.

3. Ne dodavati limun.

Limun je važan zbog nekoliko razloga u džemiji jagode. Prvo, to je kiselo, a kiselina pomaže uravnotežiti šećer u džem, tako da nije previše slatko. Drugo, prirodno je visoko u pektinu. Ako ne koristite boxed pektin, limuni daju jagode poticaj jer su niske u pektinu, a pektin je od ključne važnosti ako želite da se vaš guma zgusne i gel.

Slijedite ovaj savjet: Stisnite debeli lim ili klinčić limuna u lonac. Ako ne koristite komercijalni pektin, ispustite stisnute klinove upravo – samo ih svakako izvlači prije nego što prenesete svoj jam u staklenke.

4. Potpuno se boji komercijalnog pektina.

Dok je komercijalni pektin ponekad gledao na dolje od strane nekih domaćih zlonamjernih entuzijasta, to nije zlo. Kao što je već spomenuto, jagode su prirodno niske u pektinu, što znači da džem napravljen s plodom neće se prirodno zgušnjavati i postaviti bez dodavanja. To se može učiniti bacanjem u šaku limuna ili zelene kriške jabuka, koje su prirodno visoko u pektinu, ali također je dobro doći do kutije pektina, ako je poželjno. Bez pektina, džem od jagoda treba kuhati mnogo duže da bi se počelo jeli, ako to zapravo i jest. To znači da nećete samo nadjačati voće, ali ćete izgubiti tu lijepu, svijetlu bjelinu.

Slijedite ovaj savjet: Nemojte u potpunosti zapisivati ​​receptove od jagoda koji traže komercijalni pektin. Važno je da koristite recept koji vam odgovara. Dovoljno je svakako doći do određenog pektina koji se zove u receptu, jer različite vrste zahtijevaju različite količine šećera i metoda kuhanja.

Povezano: Očuvanje s pomonskim pektinom Allison Carroll Duffy

5. Ne kuhajte dovoljno dugo.

Iako je važno ne prekomjerno zagladiti zagrljaj, što dovodi do gubitka tog svježeg okusa jagode, nećete ga ni podvrgnuti. “Često, recepte od jagode, samo ste kuhali plod nekoliko minuta, a dok to ne dovede do dodatnog svježeg okusa, može također uzrokovati da se voćna pulpa odvoji od žele kad se zagladiti. , kuhajte plod nekoliko minuta i upotrijebite maser krumpira kako biste slomili plodove dok kuhaju, a to će pomoći oslobađanju zarobljenog zraka iz voća i rezultirat će džemom koji ostaje integriran “, kaže McClellan.

Slijedite ovaj savjet: Kuhajte zalogaj nekoliko minuta duže od poziva recepture i malo mljevene jagode s maserom krumpira dok kuhate tako da voće ostaje ravnomjerno raspoređeno tijekom zaglađivanja kada se ohladi.