5 Citrus voće pokušati ove zime

(Slika kredita: Jenny Huang)

U zimskim mjesecima, agrumi daju potrebnu svjetlinu i sretan zing na našim zdjelicama voća i slatkim i ukusnim jelima. Naravno, svi smo upoznati sa zajedničkim sortama – poput limuna, limesa i naranči – ali postoje mnoge druge vrste agruma koje dolaze u uobičajenije uporabe, sa širokim rasponom okusa, od gorčine do kiselog do slatkog, ovisno o dio koji se zapravo koristi. Evo pet vrsta koje svakako trebate probati.

(Slika kredita: Jenny Huang)

1. Buddha-ruka

Buddina ruka, ili citronska prstohvat, je plod koji izgleda stranac s prstima sličnim dijelovima koji su nastali u sjeveroistočnoj Indiji ili Kini. Tradicionalna ponuda u budističkim hramovima, plod je visoko cijenjen zbog svojeg oblika i mirisa. Budući da nema sokova ili celuloze, buddhina ruka služi samo za svoje divno mirisno kora. Za razliku od limuna, voćni sloj nije gorak, pa se cijela stvar može upotrijebiti, što ga čini savršenim kandidatom za slatkiše. Miris cvjetova limuna također je fantastičan kad se unosi u alkohole poput votke i gina. Ili poduzmite korak dalje i napravite buddhinu ruku limoncela!

(Slika kredita: Jenny Huang)

2. Pomelo

Uz mandarinsku narančastu, citronsku i papeda, pomelo je jedna od jezgrih predaka vrsta citrusa iz koje potječu većina drugih kultiviranih sorti. Ovaj veliki agrumi često su blijedo zeleni do žute kad su zreli, sa slatkim, mirisnim okusom grejpa. Međutim, voće ima vrlo malo gorčine grejpa, i to je izvrsna alternativa onima koji se obično drže daleko od grejpfrutova. Pokušajte pomelo umjesto standardnog grejpa i napraviti osvježavajući riff na palomi koktel.

Gusti sloj lučnjaka i membrana koji okružuju meso ploda vrlo je gorak i smatraju se nejestivim. Tijelo iznutra ima tendenciju da se suši od grejpa ili naranče, tako da se lako može posuti po posudi. Također se dobro slaže s srdačnim ribama poput mačevima. Pomelo peel čini veliki dodatak marmelade i dobar je kandidat za slatkiše, previše.

  Kako mogu parati golub bez bambusa?

(Slika kredita: Jenny Huang)

3. Cara Cara

Otkrivena sredinom 70-ih u Venezueli, cara cara naranča je križ između Washingtona pupak i Brazilski Bahia pupka. Vani ovog voća izgleda kao i svaki drugi uobičajeni pupak, ali se otvara lijepom ružičastom tijelu i složenom, slatkom okusu, s naznakama bobica i ruža. Niska u kiselosti, oni su ukusni sami ili prekrasna u narančastu curd. Dodajte raskošno ružičasto-crvenu boju boja vašim smoothie i salate za ručak, ili napravite cara cara narančasti liker s sokom i oguliti.

(Slika kredita: Jenny Huang)

Kumquat

Čvrsto malo kumquat je mini-narančasta maslina, ovalnog oblika. Njezina jarko obojena koža je potpuno jestiva i često najbolji dio voća. Idi naprijed, pop sve što u usta za brzo pucanje slatkog i kiselog okusa. Kumquats čine izvrsne marmelade i lijepo se dodaju chutneys ili marinades za razne meso. Dodajte ih u jednostavnu zelenu salatu za svijetle neočekivane bušotine ili ih slatke na vrh svojih omiljenih zimskih kolača.

(Slika kredita: Jenny Huang)

5. Ugli Voće

Ugli fruit, prirodni hibrid grejpa, naranče i mandarina, prvi je put otkriven na Jamajci tridesetih godina. Nesretno ime odnosi se na često naboranu i blijedu kožu ovog voća. Ali ispod neuglednog izvana je sočno meso koje je slatko poput roditelja mandarina. Ovaj agrumi posebno su ukusni samo jedući sami, ali se može koristiti na isti način na koji će se koristiti naranča. To je izvrstan dodatak salatama, okusima i salamama, a može se koristiti i za okus jela od mesa.