3 razloga za odbacivanje salate i susret s Escarolom

(Slika: Rachel Joy Barehl)

Salata je lijepa, nemojte me krivo shvatiti – to je nježna i slatka gola platna, spremna prihvatiti druge sastojke. No, escarole, lisnato zelena cikorija, dolazi s ugodnim gorak okus koji ga čini još zanimljivijim za jesti. Uparen s pravim partnerima, to je izvan ovog svijeta. Dolazi u rasponu veličina – od malih glava mekih loptica do mnogo većih – samo odaberite čvrsto upakirane glave s živahnim i neiskusnim listovima. Sokovi, hrskavi bijeli srednji rebra i srce, kao i unutarnji lakši zeleni lišće, bit će gorko – najbolji su dijelovi za sirove pripravke. Najudaljenije tamnozeleno lišće je gorko i žvakalo; rezervirajte ih za kuhanje.

Evo tri najbolja stvar koju morate znati o escarole da biste dobili neke od njezine dobre gorčine u vašem životu.

(Slika: Rachel Joy Barehl)

1. Escarole je svestran.

Možete uživati ​​u sirovom ili kuhati s njom; pirjati, roštiljati ili skuhati. Stisnite ga na komade i dodajte juhama, kao što su minestrone ili gulaš od bijelog graha. Odjenite sirovo lišće s lješnjom vinaigrette ili par leži s kremastim umočenjem. Zapamtite, unutarnji listovi su najbolji za sirovu pripremu, a vanjski listovi su najbolje rezervirani za kuhanje.

2. Mnogi sastojci uparuju lijepo s escaroleom.

U prvom ukusu, escarole ne izgleda kao sukladna kao salata, ali postoji puno sastojaka koji se lijepo parne s escarole.

Pokušajte kolač s kombinacijom bilo kojeg od sljedećih partnera i ne možete pogriješiti: bademi, jabuke, rucak, jabučni ocat, balsamski ocat, repe, plave sireve, maslac, butternut squash, cannellini grah, krem, korijen celera, jela od lješnjaka, meda, limuna, Manchego sira, maslinovog ulja, luka, naranče, origana, parmezan sira, tjestenina, kruške, pecans, persimmons, pine nuts, ribizle, koromač, feta, fontina sir, češnjak, kozji sir , krumpir, radicchio, grožđice, paprike, riža, škarpine, kameni voće, jagode, sunčane čaše, majčino dušice, orasi, ulje od oraha, vinski ocat (crveno i bijelo).

3. Sirova pasnica voli plod.

Jabuke, kruške i persimoni su iznimno nadopunjuju, ali i citrusni i kameni voće rade. Na svaki način možete sastaviti insekte i voćnu salatu, ali ovdje je moja omiljena verzija. Možete (i trebate) miješati s omiljenim vinaigrette, orasima i voćem. Dodajte i sir, ako to želite. Također pokušajte zagrijati vinaigrette.

Kako napraviti Escarole i voćne salate

U velikom zdjelu, umutiti zajedno 1 žlicu bijelog ili crnog vinskog octa, 2 češnjaka (oguljene i razbijene), i velikodušni prst sol i papar; neka kratko marinira. Namotajte u 1 žlicu meda, 1 žlicu lješnjaka (ili ulja od oraha) i 2 žlice maslinovog ulja. (Dodajte mljevene mrvice ako želite.) Dodajte još soli i papra po ukusu. Uklonite češnjake. Bacajte rastrgano lišće s vinaigrette, narezane jabuke, cvrčare ili kruške i pržene lješnje (ili pržene oraha ili badema). Vrh s razbijenim Gorgonzolom ili Roquefortom (ili Manchego sirom).

(Slika: Rachel Joy Barehl)