Vad är skillnaden mellan vaxpapper och perkamentpapper?

Tillsammans med plastfolie och aluminiumfolie är vax och pergamentpapper två praktiska kökspapper vi håller inom räckhåll för matlagning, bakning och lagring av mat. Medan de delar likheter i det sätt de används, finns det en distinkt kvalitet som sätter dessa två kökspapper ifrån varandra, och när du vet vad det är kommer du att veta exakt vilken som ska nås för.

Skillnaden mellan vaxpapper och perkamentpapper

Vaxpapper och pergamentpapper är båda typer av kökspapper som gör vissa köksuppgifter enklare och mindre röriga. De kan ibland användas utbytbart, men på grund av en viktig skillnad som skiljer dem åt, inte alltid. Papperet behandlas annorlunda, även om huvudskillnaden mellan dem är hur de är belagda: Vaxpapper har en tunn beläggning av sojabön- eller paraffinvax på varje sida, medan perkamentpapper har en silikonbeläggning.

Mer om vaxpapper

Vaxpapper är en allmänt tillgänglig, billig typ av kökspapper med en mycket tunn beläggning av vax på varje sida som gör den nonstick och fuktbeständig. På grund av beläggningen är vaxpapper inte värmebeständigt och borde inte användas i ugnen, eftersom papperet kan smälta, röka eller tända.

Vaxpapper används vanligen för att linja bakplåtar eller plattor när frysning producerar, förpackning av livsmedel som ska lagras i kylskåpet, torkande ingredienser eller beklädnad för att göra rotiga projekt lättare att städa upp.

Vad man inte ska göra: Kitchen Bloopers: Vaxpapper är inte pergament

(Bildkredit: Emma Christensen)

Mer om perkamentpapper

Liksom vaxpapper behandlas även perkamentpapper, men har en ultra-tunn silikonbeläggning, förutom att den är fett- och fuktbeständig, är den också värmebeständig. Den har en mängd olika användningsområden, varav många inkluderar matlagning och bakning. Papperspapper används vanligen för att linja bakplåtar för rostning och bakning, kakor med kakor, matlagning och papillot, torkningsingredienser och förpackningsmateriel för förvaring.

Medan du kan använda det för allt du skulle använda vaxpapper för, det kommer till ett pris – pergamentpapper är det pricier alternativet av de två.

Prova det för muffins: Hur man gör muffin liners av parchment papper