Vad är skillnaden mellan gjutjärn och kolstål?

Kolstål är en broder från en annan mamma till gjutjärn – de har ett vanligt gemensamt, men de har också sina tydliga egenskaper, styrkor och svagheter.

Material

Gjutjärn: Används för mer än 1000 år i konstruktion, verktygstillverkning och ornamentering, gjutjärn är rent järnlegerat med mer än två procent kol (vilket ironiskt nog betyder gjutjärn innehåller mer kol än kolstål). Gjutjärn är inte formbar, så det kan inte hamras i form. Det är också en ganska spröd metall, vilket gör den känslig för brott.

Kolstål: En legering av järn och mindre än två procent kol, kolstål är en modernare uppfinning, som har utvecklats tillsammans med stål, rostfritt stål och aluminium i 18 och 1900-talet. Den kan rullas, stämplas och smides i form och är mindre spröd än gjutjärn.

(Bildkredit: Erika Tracy)

Konstruktion

Gjutjärn: Gjutjärn börjar som en flytande metall som hälls i en form. Det betyder att gjutjärnspannor och kokkärl är gjorda av en enda metalldel.

Kolstål: Kokkärlspannet börjar som ett metallplåt som efter uppvärmning kan formas med en pressmaskin eller med hand och verktyg. Handtag är smidda separerade från pannans eller wokens kropp och är fästa med naglar.

Form

Gjutjärn: Skillets, holländska ugnar, galler, grillpannor, loafpannor, muffinspannor och andra specialformer.

Kolstål: Skillets, crepe pans, paella pans, woks och specialitet köksredskap.

heft

Gjutjärn: En Lodge 12-tums gjutjärnspisett väger 8 pounds.

Kolstål: En Lodge 12-tums kolstålspånväg väger 4,4 pounds.

(Bildkredit: Erika Tracy)

Värmefördelning och retention

Gjutjärn: Värmer relativt långsamt, men behåller värmen som en mästare, till stor del på grund av dess tjocklek.

Kolstål: I jämförelse med gjutjärn är kolstål mycket mer mottaglig för värme. Det kyler också snabbare än gjutjärn.

Tips: I motsats till populär myt, perfekt jämn uppvärmning är inte en kvalitet av gjutjärn eller kolstål. Aluminium och koppar är bättre ledare.

Vård

Grunderna är desamma för antingen panna: Rengör med varmt vatten, en skurkudde (koppar eller stål fungerar bra), och minimal eller ingen tvål. Torka noggrant. Säsong med ditt val av fett. Kockar och matförfattare rekommenderar linfröolja, kokosnötsolja, jordnötsolja, jämn svamp – bara inte olivolja, som har en låg rökpunkt.

Hållbarhet

De kommer båda att vara generationer med lite TLC. Faktum är att om du hittar en gammal stekpanna i en antikaffär, gör det ditt uppdrag att återuppliva det med en bra skrubbe och en kärleksfull kryddsession.

Bästa användningen

Gjutjärn: Searing, stekpannor, rostning, bakning, braising och stewing (för emaljerade gjutjärn).

Kolstål: Searing, stekpannor, rostning, bakning, stekning.

Värsta användningsområden

Gjutjärn: Rörsteg. Eftersom pannan blir varm och håller sig varm måste du hustra de knappt kokta grönsakerna ur pannan snabbt eller riskera en lunken, överkokt middag.

Kolstål: En eventuell fuktig tillagningsmetod, som braising eller stewing. Kolstål älskar fett och hatar vatten.