Vad är skillnaden mellan emaljerade och gjutjärn nederländska ugnar?

När det gäller att utrusta din köksredskapsuppsamling med en holländsk ugn (en total arbetshorse och verkligen värdefull investering för kök), har du val att göra: Ska du gå för en emaljerad nederländsk ugn (tekniskt en fransk ugn) eller traditionell gjutjärn version? De kan användas på ungefär samma sätt, och båda rör sig smidigt mellan spisen och ugnen, men det finns några skillnader som skiljer dem från varandra.

Skillnaden mellan emaljerade gjutjärn och gjutjärn

Alla nederländska ugnar är gjorda av gjutjärn, är underbara ledare av värme och kan användas på många sätt. Den viktigaste skillnaden som sätter emaljerade och gjutna holländska ugnar från varandra är krukans finish (eller brist på det), prislappen och mängden TLC du köksutrustning kräver.

10 saker att veta om din nya holländska ugn

(Bildkrediter: Joe Lingeman)

Mer om emaljerade nederländska ugnar

Även om du aldrig har hört termen “emaljerad gjutjärn”, har du säkert sett dessa krukor runt. Det här är de holländska ugnarna som kommer i vackra nyanser, som sträcker sig över alla regnbågens färger, som de från Le Creuset och Staub, bland andra.

Till skillnad från traditionellt gjutjärn har dessa krukor en emaljerad yta över krukans inre och utsida. (Därav namnet.) Det ger en jämn, ojämn yta, men om inte omhändertagen ordentligt kan ytan skaka. Dessa krukor kan användas för att laga nästan vad som helst på ugnen och i ugnen, men på grund av den emaljerade ytan rekommenderas det inte att de används på grillen eller över en öppen flamma.

Medan emaljerade holländska ugnar nu finns med alternativ för varje budget, är de fortfarande vanligtvis pricer än gjutjärn nederländska ugnar. Avvägningen är att dessa krukor är lättare att ta hand om och kräver inte så mycket TLC. Emaljerade gjutjärnspottar behöver inte krydda innan de används, är inte benägna att rosta på samma sätt som traditionellt gjutjärn är och få det okej att tvättas med tvål.

Tips om att ta hand om en emaljerad gjutjärn nederländsk ugn

  • 10 saker att veta om din nya holländska ugn
  • Så här rengör du brända fläckar av emaljerade kokkärl

(Bildkrediter: BGSmith / Shutterstock)

Mer om Cast Iron Dutch Ovens

Gjutjärn Holländska ugnar är i grunden den ursprungliga holländska ugnen; de sägs ha skapats av Pennsylvania holländska på 1700-talet. De är robusta, slitstarka och kan, när de behandlas bra, vara i generationer. Om det låter bekant, beror det på att alla samma regler som gäller för gjutjärnspannor också äpplar för att gjuta järnholländska ugnar. Det betyder att gjutjärn holländska ugnar ska krydda innan de sätts på jobbet, vilket lönar sig i form av en nonstick-yta över insidan av grytan. Dessa krukor kräver extra uppmärksamhet vid rengöring (ingen tvål!), Och är mer benägna att rosta.

Precis som den emaljerade versionen, kan gjutjärn holländska ugnar användas för att laga nästan allting på spisen och ugnen. Och eftersom de saknar en målad beläggning, kostar dessa krukor mycket bättre på grillar och över en öppen flamma.

En annan stand-out skillnad som du inte kommer att missa är prislappen. Gjutjärn Holländska ugnar är oftast billigare än deras emaljerade motsvarigheter.

Tips om att ta hand om en gjutjärn nederländsk ugn (det är precis som en skillet!)

  • Hur man säsjar en gjutjärn skillet
  • Hur man rengör en gjutjärn
  • Hur man återställer en rostig gjutjärn skillet
  • De 5 viktigaste sakerna du behöver veta om att rengöra din gjutjärnspistol

Föredrar du en över den andra? Berätta för oss i kommentarerna nedan!