Vad är en konvektionsugn och när ska du använda den?

Om du är lycklig att ha en konvektionsinställning på ugnen, kan du fortfarande skrapa huvudet och undra vad inställningen gör annorlunda än när du använder ugnen utan inställningen. Ska du baka med konvektion hela tiden, eller är det tider då det är bättre än den normala inställningen? Varför säger vi ordet “inställning” så mycket?

Låt oss ta reda på vad konvektionen verkligen är, prata om när du ska använda den, och ännu viktigare när inte att använda den.

Vad är en konvektionsugn?

Mycket enkelt satt, en konvektionsugn har en fläkt och ett avgassystem att en vanlig ugn inte gör det. Fläkten och utblåsningshjälpen blåser varm ugnsluft över och runt maten och släpper sedan ut den igen. Som en följd omger den här heta luften maten så att den lagar jämnt och snabbare.

Ett bra sätt att beskriva detta kommer från Fine Cooking: “För att förstå detta, överväga vindkylning: När kall luft blåser mot dig på en vinterig vinterdag, känner du dig kallare snabbare än du gör på en vindlös dag med samma temperatur. ” Detsamma gäller med värme och konvektionskokning! Slå på inställningen och fläkten och avstängningsspaken i växeln.

Varför ska du använda konvektionsinställningen?

 1. Det lagar sig snabbare: Eftersom varm luft blåsar direkt på mat istället för att bara omge det, lagar mat ca 25 procent snabbare i en konvektionsugn.
 2. Den lagar sig jämnare: Vanliga ugnar kan ha heta fläckar beroende på var värmeelementet är, men fläkten i en konvektionsugn kommer att cirkulera luften för att hjälpa till att jämna ut temperaturavvikelserna.
 3. Det är bättre att browning: Luft i en vanlig ugn kan bli lite fuktig, eftersom fukt inte kan undkomma. Konvektion skapar en torr atmosfär som karamelliserar sockerarterna snabbare vid rostning, så livsmedel som kött och grönsaker blir brunare, men interiören är fuktig.
 4. Det sparar energi: Eftersom maten lagar sig snabbare i en konvektionsugn, och i allmänhet vid en lägre temperatur, är den lite mer energieffektiv än en vanlig ugn.

(Bildkrediter: riebschlager under CC BY 2.0)

När ska du använda konvektionsinställningen och när ska du använda den vanliga ugnsinställningen?

Eftersom det finns så många fördelar för konvektion undrar du nog varför de flesta konvektionsugnar fortfarande har en vanlig ugnsinställning. Beroende på vad du gör finns det tillfällen när du faktiskt inte vill ha en fläkt som cirkulerar varm luft runt.

När ska du använda konvektionsinställningen

 • Varje gång du rostar: Mat som stekas, som kött och grönsaker, drar verkligen nytta av konvektionskokning. De lagar matare snabbare, jämnare och torrare miljö ger skarp hud och karamelliserar utsidan mycket bättre.
 • När du bakar pajer och bakverk: Konvektionsvärme smälter fett och skapar ånga snabbare, vilket hjälper till att skapa mer hiss i pajdegar och bakverk som croissanter.
 • När du gör massor av cookies: Konvektion ger dig möjlighet att baka mer än ett fack av kakor åt gången jämnt utan att behöva rotera dem halvvägs genom bakning.
 • Varje gång du gör något som är kokt med ett lock: Om du täcker maten med ett lock, som en braise eller täcker en gryta med folie, är fuktförlust inte ett problem, så du kan lika bra laga på konvektion eftersom det kommer att laga mat snabbare.
 • När du rostar eller dehydrerar: När du rostar eller dehydrerar mat är målet att avlägsna fukt så fort som möjligt, så konvektion är effektivare än vanligt.

När Inte att använda konvektionsinställningen

Fläkten blir en skuld kring känsliga livsmedel som börjar som smet och ställs in under tillagningen. Blåsande luft på dessa livsmedel kan skapa skarpa resultat. Använd inte konvektion när du gör dessa livsmedel:

 • Custards och flans
 • souffles
 • kakor
 • Quickbreads
 • bröd: Medan vissa hävdar att konvektion skapar jämn brunning och en stor skorpa, säger andra att det torkar in brödets inre. Valet här är verkligen upp till dig.

Så här använder du konvektionsinställningen

Om du har bestämt dig för att använda konvektionsinställningen är här några saker att tänka på:

 • Sänk temperaturen: Sänk rekommenderad ugnstemperatur vid 25 ° F.
 • Kontrollera tidigare: Eftersom mat lagar sig snabbare vid konvektion, kolla det två tredjedelar eller tre fjärdedelar av vägen genom rekommenderad tillagningstid och gör nödvändiga justeringar.
 • Se till att luften kan cirkulera: Konvektion är endast effektiv om luften kan cirkulera väl över maten. Använd brickor, stekpannor och bakpannor med nedre sidor och täck inte ugnsskålarna med folie.

Var inte rädd för din konvektionsugn – omfamna den här fantastiska funktionen! Spela runt med det och du kommer förmodligen att bli förvånad över resultatet.

Mer om konvektionsugnar

 • 5 Viktiga saker att veta om bakning i en konvektionsugn
 • Är konvektionsinställningen på en ugn som är så viktigt?