The Canned Tomato Taste Test: Vi försökte 9 varumärken och rankade dem

Även under mitten av sommaren (aka tomatsäsong) behöver du fortfarande en burk eller tre hela tomater i ditt skafferi. Du kanske inte gör chili eller gryta denna tid på året, men en zoodle pasta situation och hemlagad pizza på grillen är fortfarande contenders.

Det lämnar bara en stor fråga: Vilket märke är bäst?

Supermarket hyllor är laddade med val, från förberedelsen (tärnade, krossade och stuvade) till sorten av tomaten själv (roma, San Marzano, San Marzano-stil). Tyvärr finns det egentligen bara ett sätt att veta om innehållet inuti är lika bra som bilderna på etiketten: Öppna dem och ge dem ett försök. Eller kanske finns det ett andra sätt: Läs detta detaljerade smakprov.

Hur vi plockade och testade konserverade tomater

Jag slog fem stormarknader och plockade upp en rad varumärken som säljs i regioner runt om i landet. Jag fokuserade på hela skalade tomater, eftersom om du har en burk av dem, kan du enkelt göra dem till tärningar, krossade eller stuvade tomater om du ville ha det. Dessutom skulle jag vara villig att satsa på att bara de bästa tomaten är konserverade hela. Alla utom en odlades och bearbetades inhemskt.

Jag frågade min industriella medelångare granne att komma över och ställa upp en mörkprovning för mig, och sedan bjöd jag en massa vänner att komma och hjälpa mig att smaka. Provtagning av varumärkena sida vid sida var ögonöppning. Visst, de smakar alla som tomater, men vissa var tydligt djupare i tomatsmak än andra. Det är som skillnaden mellan en mogen och orörd tomat. Och texturer varierade från mjölk till alltför fast.

De flesta märken lägger till salt, och alla hade lite citronsyra, vilket garanterar att tomaten når rätt surhetsnivå för säker konservering. Alla utom en (Cento, den italienska importen) hade kalciumklorid tillsatt för att hjälpa tomaterna behålla sin form. Detta är standard praxis för tärnade tomater, men det verkar som det är standard för hela tomater som odlas och bearbetas även i staterna.

Dessutom var alla inhemska märken packade i juice. Dessa hade en ljus, fräsch tomatsmak i jämförelse med den importerade, en förpackad i puré, som verkade mycket mer rik och saftig – och perfekt för tomat framåt, långkokta rätter som Bolognese. För en lätt grönsaksoppa kan tomaterna i juice vara bättre passform.

Jag märkte också att vissa etiketter prydde “ångskalade”. Vad handlar det här om? Det visar sig att processorer antingen skalar tomater genom att ge dem ett dopp i ett luggbad (effektivare och kostnadseffektivt) eller genom ångskalning (lättare på miljön). Lye används i bearbetningen av många olika livsmedel, inklusive oliver, och uppenbarligen utgör det inga hälsoproblem för konsumenterna. Men det är värt att notera att organiska märken måste använda ångmetoden för att hålla sin organiska status.

The Canned Tomato Taste Test

(Bildkrediter: Danielle Centoni)

1. Cento (packad i puré), $ 5,99 för 28 gram

Dessa hade en rik och jordaktig tomatsmak med naturlig sötma. En smakprovning svor att det måste tillsättas socker. Nej. Och de var jämnt packade med mycket mindre salt än de andra märkena (20 milligram per portion versus 220 milligram eller mer, med undantag av de osaltade tomaten). De saknade ljusstyrkan på # 2, kanske på grund av det reducerade saltet och eftersom de är packade i puré. Dessa är tomater av San Marzano som odlas i samma område i Italien som certifierade San Marzanos, men dessa är inte egentligen certifierade av Cosorzio San Marzano.

(Bildkrediter: Danielle Centoni)

2. O Organics (förpackad i juice) $ 3.29 för 28 ounces

Detta var en mycket nära sekund, men för vissa smakare var det nummer ett. Vi alla älskade den ljusa, välbalanserade, mogna, färska tomatens smak. När vi kom fram var det ett Safeway-märke, vi var golvade. Tänk på att den här hade en jätte 220 milligram natrium per 1/2 kopp servering – mer än något annat märke.

(Bildkrediter: Danielle Centoni)

3. Muir Glen (fylld i juice), 3,49 kr för 28 ounces

Muir Glen rankas konsekvent på eller nära toppen av smakprov på tomater, och det gjorde definitivt högt med oss ​​för sin mogna tomatsmak. Men det var en liten en-ton jämfört med våra första och andra val. Det kan ha snagged nummer två plats om det inte var för tomaternas alltför fasta konsistens. Några hade även stora delar av sina skinn som fortfarande klamrade sig på dem. Som med alla andra märken som vi försökte (förutom Cento), är de konserverade med kalciumklorid, vilket ofta läggs till för att hjälpa tomaterna att hålla sin form (särskilt tärnade tomater). I det här fallet kanske företaget överdriven det.

(Bildkrediter: Danielle Centoni)

4. Simpson Import, 3,99 USD för 28 gram

Även om dessa tomater hade en väl avrundad smak var deras textur kantlinjig. När vi avslöjade varumärkena hade vi ett “Åh, det ena” ögonblicket. Dessa burkar verkar vara överallt, med en etikett som lätt kan förväxlas med importerade San Marzano-tomater från Italien. Det finns några italienska verbier, bokstäverna “SMT” står inför alla varumärken (förresten, etiketten brukade läsa “San Marzano”) och ordet “Imports” i företagsnamnet. Så vad är faktiskt i burken? En San Marzano-sortiment av tomat, som företaget har varumärke som “San Merican” (läs det tonåriga biprintet), som odlas i USA. Inhemska tomater är bara bra för mig. Jag önskar bara att bolaget erbjöd ökad öppenhet om gårdarna, odlingsmetoderna och odlingsområdena.

(Bildkrediter: Danielle Centoni)

5. Hela matar 365, $ 1,69 för 28 ounces

Den övergripande smaken påminner om tomatsoppa – med andra ord ljus och ljus men saknar djup. Fortfarande, med ett pris långt under $ 2, är de en solid och god handel.

(Bildkrediter: Danielle Centoni)

6. Hunt’s, $ 2,59 för 28 ounces

Sammantaget såg dessa tomater och smakade vattniga och saknade någon riktig smak. De var inte dåliga – bara förglömliga.

(Bildkrediter: Danielle Centoni)

7. Signatur Kök, $ 2.49 för 28 ounces

Detta verkar vara ett annat butiksnamn, ibland märkt som Safeway Kitchens. Tomaterna var intetsägande, med mycket vattna juice.

(Bildkrediter: Danielle Centoni)

8. Kroger, $ 1,13 för 28 ounces

Extremt intetsägande och tomaterna såg ensam om. Ståländarna var så bleka de såg nästan grönt ut.

(Bildkrediter: Danielle Centoni)

9. Trader Joe är osåldad, $ 1,59 för 28 ounces

Vi var kollektivt chockade för att ta reda på det enda provet som vi alla hade avskräckt, att vissa människor till och med spytt ut, var från vår älskade TJ. Men det fanns inget sätt att förbise den hårda, obehagliga smaken, som hade märkligt starka kryddnecknoter från basilikabladet. Centotomaterna hade också ett basilikablad, men lyckades inte införa innehållet med någon avskräckande smak. Vi trodde att det kanske var brist på salt (mina lokala butiker bär inte hela tomater med tillsatt salt), men Cento-märket hade också minimalt salt, och det var en favorit.

Har du ett favoritmärke av konserverade tomater? Ingår det i detta smakprov? Låt oss veta!