Ska du para din ostkorg med Tequila?

Idag är National Cheese-Lover’s Day och, medan det är ganska gott varje dag, känns som en bra dag att fira (och äta!) Ost (mycket ost), idag är det en speciell bra dag för den. Du kan finna dig själv lutad mot en dekadent trippel-creme eller en något saltblå eller kanske något skarp och hård.

Oavsett fallet, om du är som jag och planerar att göra en måltid av det, kanske du också undrar: Vad ska jag dricka med min tallrik med ost och accoutrements?

Nu är det första svaret som förmodligen kommer att tänka på vin. Jag gillar vin, du kanske också gillar vin, och viktigast av allt, ost gillar vin. Men är vin den bästa kompis? Kanske, men kanske inte heller.

Låt oss presentera ett fodral för att para din ost med tequila.

Men först: Varför osten borde inte stå ensam

Okej, det är kanske lite för dramatiskt. När allt kommer till allt stöder vi fullt ut att äta ost i sig. Men Adam Goddu, en certifierad ostproffs och associerad direktör vid Murray’s Cheese i New York, säger att det finns något speciellt som händer när mat och dryck kommer ihop.

“Vi letar efter magisk matematik: 1 + 1 = 3. Du vill att kombinationen ska komplettera varandra, men du vill också att smaken utvecklas till något mer,” förklarar han. Det är en ekvation vi kan komma bakom.

(Bildkredit: Courtesy of Casa Noble)

Varför ska du para ost med Tequila

När det gäller att para ihop ost (eller någon mat) med tequila (eller alkoholhaltiga drycker), erkänner Goddu att det kan vara utmanande. “Den här vredigheten kan överbrygga många delar”, säger han.

Men, tillägger han: “Jag tycker att vin och ölgris är gränsljus. Tequila kan vara lika mångsidig och speciell med rätt kombination eller smak.” Och ost – var det Gruyère, en tygad cheddar eller en mildblå ​​- kan ta ut en annan sida till din tequila.

Naturligtvis är inte alla tequilor skapade lika. Vissa är mycket enklare att para med än andra. Till exempel tillåter någonting barrel åstadkomma mer frihet i parning. “När du har en tequila som Casa Noble’s Single Barrel Anejo är himlen gränsen”, säger Goddu. “En funky tvättad skal eller fudgy, kryddig blå par underbart.”

Men denna ostkompetent skämtar inte bort från en utmaning: “Att hitta den perfekta osten för Joven är bara mycket roligt.”

(Bildkredit: Karen Biton-Cohen)

Hur du ska para ost med Tequila

Goddu tillämpar samma allmänna principer för tequila-parningar som han gör för alla parningar: “Vi går genom tre grundläggande principer: som med liknande, motsatser lockar och det som växer går tillsammans.” (Läs mer om mexikanska ostar här.)

Så, hur översätter detta till din flaska blanco och den kilen av brie i ditt kylskåp? Här är några föreslagna parningar.

Om du gillar Joven: Joven är ganska boozy och packa en stans, så du behöver en ost som är stark nog för att stå på marken.

Om du gillar Blanco: Blanco tenderar att ha tydlighet och subtilitet med sött majs och gräs som kommer till framkant. Stick med en mildare, sötare brie-stilost.

Om du gillar Reposado: Högre-smörfettostar, som får eller buffelmjölostar, gör det mycket bra överallt.

Om du gillar Anejo: Anejos eka, vaniljnotor lutar mot alperna i ostformad stil med karamell och rostade mandelsmakar som dansar vackert tillsammans.

Ren mexikansk Margarita

(Bildkrediter: Sara Kate Gillingham)

Eller, om du kopplar rak tequila med din ost verkar för intens, prova en tequila-baserad cocktail. “Med tequila-baserade drycker gillar jag att leka dryckens växtbaserade och fräscha toner”, säger Laura Burgess, en certifierad sommelier och frekventa Kitchn-bidragsgivare. Hon föreslår att du parar dina margaritas och palomer med smarta ostar, som färsk getost, Saint Aubin eller skarp cheddar. Eller för äldre tequila-cocktails gillar hon “något som lyfter fram den rökiga smaken som en gammal Gouda, Comté eller något som faktiskt har rökt.”

Vad tror du? Skulle du dricka tequila med ost eller hålla fast vid en mer traditionell parning??