Hur man oljar och underhåller träskärbrädor (och skedar!) Om 5 minuter i månaden

Även om en bra kockkniv ofta är det sexigaste valet när folk blir uppmanade att namnge sitt mest favorit köksredskap, är sanningen en bra kniv ingenting utan en bra styrelse att använda den på. Om du är något som jag är dina träskivor ett av dina mest använda och älskade köksredskap.

Naturligtvis behöver dessa brädor (och liknande träskedar) lite TLC en gång i taget. Olja dem regelbundet och de kommer aldrig att varpa eller spricka.

Så här gör du det.

Först: Trä eller plast? Ett personligt val

Jag använder trä skärbrädor för det mesta av mitt kök prep, som ofta är mycket frukt och grönsak-centrerade. Jag uppskattar trä eftersom det är det bästa valet för att hålla en knivkant och jag gillar hur det ser ut. Jag finner de flesta plastskivor ganska fula, och de blir blekare över tid då de fläckar och blir grovade. Så småningom måste plastskivor kastas i soptunna, medan jag har haft några av mina träskivor i mer än 10 år. De blir bara vackrare med tiden, speciellt om de är väl omhändertagna och jag serverar ofta mat direkt på mitt skärbräda för ett hemtrevligt, rustikt utseende.

De tar lite underhåll, men jag bryr mig inte om det. Faktum är att jag njuter av möjligheten att tendera och ta hand om mina köksredskap. Jag använder en blandning av mineralolja och bivax på mina brädor (mer om det senare) och jag älskar doften av honung som stiger upp när jag gnider den i.

Vad om hälsosam säkerhet?

Det har gjorts många tester om plastskärbrädet är säkrare mot kontaminering än trä. De flesta tester visar att trä verkligen kan vara säkrare. Här är en studie från UC-Davis om jämförelse av bakteriekontaminering på trä- och plastskivor.

Hur man behåller, och hur ofta

Trä skärbrädor måste hållas rena och daglig underhåll är ofta en bra skrubb med varmt tvålvatten efter användning. Låt inte dina brädor eller andra träredskap blötläggas i vatten eller de kommer att spricka och varpa! Vissa människor använder en mycket svag blekmedellösning eller väteperoxid för att rengöra sina brädor efter att de har använts för att skära rå kött som en försiktighet mot bakteriell kontaminering.

Beroende på hur ofta du använder dina brädor och träskedar, bör du också ge dem en olja som hjälper till att bibehålla ytan och förhindra att de torkar ut. I mitt hus händer det ungefär en gång i månaden men jag känner till några personer som gör det en eller två gånger om året och andra på veckobasis.

Detta är min hemlagad “skedolja” som består av mineralolja och bivax. Jag använder den på alla mina köksredskap, men speciellt mina skärbrädor.

Olja med skedsmjöl

Oljan som du använder för träskivor och redskap bör vara matkvalitet och inte utsatt för rancidity. Mineralolja är ett billigt och populärt val, och du kan enkelt hitta flaskor i de flesta köksförsörjningsaffärer. Personligen gillar jag att använda en hemlagad blandning av bivax och mineralolja, som den här. Det finns också märkesnamn skärbrädor krämer och oljor tillgängliga i köksförsörjning butiker.

Innan du börjar, var noga med att dina brädor är mycket rena. Jag gillar att ge dem en skrubbe med citron och salt, vilket visas i denna metod. Brädorna borde också vara torra innan de oljas, så var noga med att bygga in det i din tidpunkt. Oljan bör lämnas för att suga in så länge som möjligt. Jag försöker applicera oljan på kvällen före sängen och sedan ge dem en snabb torka nästa morgon för att ta bort eventuell överflödig olja.

Gör din egen skedsmjölk: Hur man gör skedsmjöl eller skärbräda från bivax och solrosolja

Applicera oljan: Använd en ren, mjuk trasa eller pappershandduk, använd oljan i ett jämnt lager över träet. “Src =” https://atmedia.imgix.net/d18e0e49355400f7bdba55972a55a7419af4fed2?w=160&h=160&fit=crop “>

Ta bort överskottet: Använd en torr, ren trasa eller pappershandduk, avlägsna eventuell kvarvarande olja så att brädet inte känns fuktigt eller klibbigt. “Src =” https://atmedia.imgix.net/d56e74d24db4dbf9b6588de21d946c55891a78a4?w=160&h=160&fit=crop “>

Hur man oljer och underhåller en träskärbräda och träredskap

Vad du behöver

  • Trä skärbräda, skedar eller andra redskap
  • Rengör, mjuk trasa eller pappershandduk
  • Mineralolja eller annan matolja eller favoritblandning

Instruktioner

  1. Rengör veden: Du vill att din skärbräda och skedar ska vara så rena som möjligt och torka ordentligt. Jag gillar att använda en halv citron och grovt salt, torka det rent och låt det torka ordentligt.
  2. Applicera oljan: Använd en ren, mjuk trasa eller pappershandduk, applicera oljan i ett jämnt lager över träet.
  3. Låt det suga in: Låt oljan suga in, över natten om möjligt, eller i minst några timmar.
  4. Ta bort överskottet: Använd en torr, ren trasa eller pappershandduk, avlägsna eventuell kvarvarande olja så att kortet inte känns fuktigt eller klibbigt.