Du behöver veta det här Brilliant Bartender-tricket för att städa ut glasflaskor

När du är helt snooping på någon inköpslista, finns det inget annat ord för det. Du är inte “nyfiken” – du är bara rättvis nosig. Men jag kunde inte hjälpa det. Jag lämnade på mina enheter en minut medan jag var på min favorit lokala cocktail lounge i Louisville och rapporterade om sin nya cocktailmeny, jag spionerade ett pappersskrot. Där bland de skrapa linjerna som märkte limer, sockerbitar, mint och rosmarin var ett föremål som fick mig att fura min panna: billigt ris. Inte bara ris. Billiga ris.

(Bildkredit: Dana McMahan)

En av dessa saker är inte som den andra, så jag var tvungen att fästa upp till min snooping. När Jeremy, barägaren, återvände, pekade jag på listan. “Vad handlar det om riset?” jag frågade.

Jeremy är en sparkly-eyed, high-energy typ av kille ändå, men på den här frågan han perked upp en annan hacka. Det är hans knep, han betrodde sig för att rengöra flaskor. De gör sina egna siraper och så där, se, och alla dessa långa, smalhalsade flaskor är en smärta att rengöra. Det visar sig att det här är en bartendertrick för att enkelt rengöra klibbiga rester från alla dessa flaskans koncoctions.

Allt du behöver göra är att lägga till en handfull torr ris och lite läskvatten i flaskan, förklarade han, skaka den och bommen! Gunk är borta.

Lysande! Jag kunde inte vänta med att prova det här lilla experimentet själv. Det värsta, när det gäller ickyflaskor i mitt hus, är när jag har lämnat blommor i dem för länge. Stående vatten + det pulverformiga materialet du lägger in där för att hålla blommorna fräscha (fungerar det till och med?) + Levande sak = grön slim och generell grovhet i flaskan.

Jag gillar att använda vardagliga föremål som vattenkarafer, glasmjölkkorkar och bourbonflaskor som vaser och jag har alltid varit tvungen att separera dem noggrant från de kärl som jag faktiskt skulle använda för att betjäna, oavsett hur många resor genom diskmaskinen de ta, de verkar aldrig ganska rena.

(Bildkrediter: Joe Lingeman)

Så när jag befann mig med en flaska som behövde någon seriös rengöring, slog jag mitt skafferi till bartenderns hemliga vapen och började arbeta med en handfull ris och tillräckligt med sodavatten för att fylla ungefär en tredjedel av flaskan och sedan skaka kraftigt.

Och?

Det dåliga: Det var lite smärtsamt att få riset i smalhalsflaskan. Jag slutade att hälla den i en mätbägare för att tipsa den in, och mycket gick fortfarande överbord (om jag hade haft en tratt, skulle jag ha använt det). Och efter min skakningsverkan insåg jag att jag hade en flaska svampig risvatten för att avhända (och inte ha avfallshantering). Jag försökte att hälla ut bara vattnet, men gav upp snabbt och dumpade bara allt i diskbänken (med en avloppspinne på plats) och sedan var tvungen att rengöra sinken.

Den goda: Det var effektivt att få gummy rester och fläckar ut ur insidan av flaskan och det var roligt att spela bartendern och skaka, skaka, skaka.

(Bildkrediter: Joe Lingeman)

Domen: Om jag hade flera flaskor att rengöra på en gång, skulle det göra rengöringsskytten värt det. Jag ska fortfarande köra flaskor genom diskmaskinen för att sanera dem, men nu känner jag att jag kan använda samma flaskor under mat och blomstervård och hålla detta rengöringsverktyg i fickan mitt emellan.

Hur rengör du insidan av smalhalsade flaskor?