Det här är vad människor menar när de säger att ett vin är Oaky – och vad du ska leta efter när du handlar

Vi i vinbranschen har en olycklig vana att kasta runt vår lingo som om alla förstår det. Få några av oss tillsammans med en flaska (eller två eller fyra) och vi kan lika bra vara den läraren från Charlie Brown. I försök att vända allt som slår till ord kan du inte bara förstå, men också kunna använda dig själv, här är en snabb förklarare – totalt lekmän.

Vi är ett ögonblick just nu när du ringer ett vin oakigt är inte precis ett kompliment. Ordet “för” är typ av underförstått, och starkt ekade viner, särskilt vita viner som Chardonnay, är ungefär lika moderna som soltorkade tomater.

Det här betyder verkligen att ett vin ska vara ekat, och hur man väljer en som du verkligen gillar.

Smaken av Oaky Viner

Ärligt talat är denna aversion förståelig. Människor har bränts så många gånger av dåliga ekta viner som de antar att ek på vin = cloying och astringent, med den rancid chokladkaka-smeten du får från alltför varm Merlot du kväver ner knäppt i din ekonomisäte på ett plan. Men att säga att alla ekar är dåliga är att säga att du hatar all parfym eftersom du inte gillar lukten av luftfräscharen som de använder i viloläge badrum.

Vin som har behandlats med ek väl är som en kändis i “bara” jeans och en T-shirt. T-tröja är skräddarsydd, jeans kostar $ 800, och de har just haft en professionell utblåsning. Det finns inget “bara” om det, men du kan inte helt sätta fingret på varför de ser så speciella ut och du ser ut som en frumpig, disheveled röra i samma outfit.

Sätt din näsa i ett glas Grand Cru Red Burgundy, eller en avancerad Napa Cabernet, och du kommer inte att tänka “oaky” – du kommer att tänka “mmmm” och “Jag hoppas att någon annan betalar för detta. ” Riktigt bra ek använde rätt sätt på vin bara luktar dyrt. Det luktar att glida in i en läderstol i ett stekhus där bokningsboken fortfarande är en riktig bok och de vet precis hur du gillar din martini. Precis som Richard Gere-karaktären från Pretty Woman kan dyka upp när som helst och ta dig på en shoppingprat och sedan springa ett bad i en jätte badtunna.

Kännetecknen för ekaktivitet i vin är aromer och smaker som påminner dig om baka kryddor (särskilt vanilj), bakverk, rostade saker eller rostade saker. Det finns denna typ av subtila, pulverformiga, kryddiga vaniljglans som omsluter viner behandlade med dyr ek som är som en kashmirtröja som kramar dig precis rätt.

Så hur undviker du den ojämna kaksmaten och får det Richard Gere ek utan att gå i konkurs? Ha rika vänner! Skojar bara.

Shopping för Oaky Wines

Om du går väldigt billigt, som boxed-vinpriser, då håll dig borta från ek helt. Det är bara alltför svårt att göra rätt till det här priset och kvalitetsnivån. Det finns undantag, men tyvärr är jag inte där för att hålla din hand på varje resa till Target (jag önskar att jag kunde, för vem älskar inte Target?). Ord som ska undvikas på hylla talare och förpackningsbeskrivningar inkluderar: vanilj, krydda, kaffe, choklad, rostat bröd, rostad och rökig.

Om du är bekväm i det området $ 12 till $ 25, leta efter viner som nämner subtil, neutral eller använd ek. Detta kommer att ge dig bara en whiff av den dyra eks arom och smak utan att det överväldigande vin som förmodligen inte har oomph att stå upp för tung ekbehandling.

(Bildkredit: KL Wines)

Ett bra exempel på denna subtila stil är biskopens Peak Chardonnay – ge den till någon som hävdar att de hatar oakiga Chardonnay! Och fransmännen är mästare av just-right ekbehandling. Den här läckra Pinot Noir från Vincent Girardin ger en hint av lyxig ek till de saftiga, utsökta körsbärs- och hallonsmakerna.

Vad tar du på ek? Är du en ständig Cali Chardonnay-älskare, trender är fördömda, eller skickar ordet “oaky” skakningar ner i ryggen? Diskutera i kommentarerna nedan!