Den enklaste aromatiska du kan växa inomhus

Kanske har du sett alla dessa hacks på nätet som visar att du kan återfå dina skalser genom att placera de vita glödlamporna i en kopp vatten (och kanske så småningom sätta dem i marken)? Kanske har du tvivlat på att det verkligen kan vara så enkelt? Jag är här för att berätta att det är så enkelt!

Det är inte svårt att få en kontinuerlig matleverans. Självklart ju ju mer du vet desto bättre blir resultatet. Här är en snabb handledning om att odla och skörda dina egna scallions hemma.

Först, grunderna

Scallions är en del av alliumfamiljen (samma familj som skalot och vitlök) och växer snabbt. Ännu bättre anses skallader vara snittiga växter, vilket innebär att du kan trimma dem för att äta och växten fortsätter växa.

Hela scallion-växten är ätlig – det finns den vita, pärlande delen av växten som växer något under jord och de gröna stjälkarna från den växt som skjuter ut från jorden. Båda är ömma, lökiga och läckra.

(Bildkredit: Shannon Douglas)

Plantering Scallions

Från frön
Från frön kan hingstar ta månader att växa till fulla, tjocka växter. Detta är aldrig min favorit metod – bara för det faktum att det finns två andra alternativ som erbjuder mer omedelbar tillfredsställelse.

Från skrotor
Det här är den metod som jag nämnde i början av posten: Använda kvarvarande butiksköpta gröna lök när du börjar. I stället för att bara sätta dem i vatten (vilket internet tycker om att säga att du ska göra), får jag de bästa resultaten att plantera dem i marken. För att göra det: Lämna tre till fyra inches av den vita glödlampan intakt och plantera den ca 1/2-tums djup i färsk jord. Det kommer att producera gröna stjälkar som ska vara klara att skörda om två eller tre veckor.

Från Start
Om du börjar med start från ett lokalt plantskola kommer tillväxten att hända super snabbt. När du planterar, klippa rötterna så att de är ungefär två till tre inches långa (ovan) innan du lägger dem i jorden. Om du föredrar att äta den vita delen av växten, som är mer smakfull, kan du begrava mer av den delen djupare i jorden och den blir större än om den stod ur marken.

Oavsett vilket sätt du börjar din scallion trädgård, välj en smal kruka som är minst sex inches djup och arbeta i städa rader, lämnar en tum mellan växter. Fyll krukan i läppen med pottenjord – den djupa jorden kommer att ge plantans rum att sträcka sina rötter.

Scallions kan planteras nästan hela året men gör det bättre i direkt solljus, så välj ett söderfönster om du har en. De med mindre direkt solljus behöver inte förtvivla – skallioner kommer fortfarande att växa, inte så snabbt. Hursomhelst, håll jorden lite fuktig; alltför våt mark leder snabbt till sjukdom och till och med insekter, så var uppmärksam på att jorden dränerar väl och låt inte vatten stå i dräneringsfatet efter vattning.

Varje tre veckor kan du plantera mer scallions för att producera en kontinuerlig skörd. Oroa dig inte för överbeläggning av plantern eftersom du kommer att tunna ut det när du skördar.

(Bildkredit: Shannon Douglas)

Skörd av Scallions

När du vill äta dina homegrown skalser har du två skördealternativ. Du kan dra hela växten från jorden, städa den och använda den. Självklart, då har du ätit hela växten, så det kommer inte att finnas möjlighet för det att återfå.

(Bildkredit: Shannon Douglas)

Ett annat alternativ: Lämna den vita glödlampan i marken och klippa de gröna topparna. För att göra detta, använd sax för att trimma upp till 70 procent av den gröna från anläggningen. Detta gör det möjligt för de gröna skotten att växa tillbaka under ungefär två veckor.

Mer om Scallions

  • Vad är skillnaden mellan Scallions, gröna lök och vårlök?
  • Det bästa sättet att lagra Scallions
  • Växande gröna lökar: Grow Your Scallions Tillbaka på din Windowsill
  • 5 sätt att använda upp en massa skallader

(Bildkrediter: Amy Pennington)

Om mig: Jag är en kock och urbana bonde, och jag skrev en bok kallad Lägenhet Trädgårdsskötsel. Jag tror att att odla din egen mat är en naturlig förlängning av att äta hälsosamt och äta bra – och att någon kan göra det, oavsett hur lite utrymme du har.