De bästa sätten att lagra blekmedel

För all dess effektivitet är blekmedel faktiskt ganska finicky. Till skillnad från vinäger, som kan sitta på en hylla i princip utan tidsbegränsning, har blekmedel en mycket kort hållbarhetstid. “Bleach upprätthåller sin fulla styrka och effekt för mellan tre och sex månader. Därefter förlorar den cirka 20 procent av sin styrka per år”, säger Nancy Bock, vice vd för utbildning vid American Cleaning Institute.

När blekmedel börjar bryta ned, kan du inte vara helt säker på att det kommer att döda de skadliga bakterierna du riktar mot eller ta bort de fläckar som du hoppas kunna lyfta. Utöver det är korrekt lagring avgörande, inte bara för effektiv rengöring, men också för säkerhet, eftersom det kan vara en fara för barn och husdjur.

Här är de bästa sakerna du kan göra när det gäller att lagra blekmedel.

1. Håll det kallt (men inte för coolt).

“Den ideala lagringstemperaturen för blekmedel är mellan 50 och 70 ° F. Om den lagras i hetare temperaturer, förlorar den sin styrka ännu snabbare, säger Bock. Det bästa stället att lagra blekmedel är på ett svalt, torrt område bort från solljus.

2. Håll det utom räckhåll.

Hushållsblek kan vara mycket skadligt för både barn och husdjur. Se till att du håller flaskan på en hög hylla eller låst skåp och lägg tillbaka den direkt efter användning. Håll även barn och husdjur borta från köket om du städar med blekmedel. “När barn och husdjur kommer i kontakt med nyblegda ytor – som golv – kemikalier kan intas av oavsiktlig beröring till munnen eller till och med ögonen”, säger Bock.

3. Håll det ur vägen.

“Eftersom behållarna ibland kan vara lite ömtåliga, håll dem ut ur vägen så att flaskorna inte oavsiktligt sparkas eller slås av i hyllorna”, säger Bock. Du kanske till och med vill lagra blekbehållarna på ett material som en bit gammal linoleum, så en eventuell läcka förstör inte din fina kakel eller hyllor.

4. Dekantera inte det.

Medan du kanske tror att blekmedel ser bättre ut i en glasburk eller spruta, är den allmänna regeln med rengöringsmedel att behålla dem i originalförpackningen så att du snabbt kan komma åt produktens etiketter och varningar. Och eftersom du aldrig blandar blekmedel med andra rengöringsmedel – särskilt de som innehåller ammoniak, eftersom de kan ge en potentiellt dödlig reaktion – bör du aldrig återanvända en behållare från en annan rengöringsmedel för att lagra blekmedel, antingen.

(Bildkrediter: Joe Lingeman | Kitchn)

5. Märk det.

När du öppnar en flaska blekmedel, använd en permanent markör för att märka den med datumet. “Vanligtvis efter att ha öppnat en gallonbehållare med blek, bör den användas inom tre månader eller bortskaffas på grund av att den inte kan göra potentiella biologiska risker neutralt”, säger Bock. Att märka flaskan med ett tydligt datum hjälper dig att hålla det rakt.

Hur man kasserar blekmedel

Om du har en liten mängd ineffektiv blekmedel kan du hälla ner det i handfatet eller på toaletten (det bryter sig till salt och vatten, trots allt). Eller om du har mycket av det, kontakta ett hushållsavfallshanteringsföretag för att sköta det.