8 av de bästa husplantorna för köket

Oavsett vilken färg din tumme råkar vara, kan du förmodligen hålla dessa växter levande i ditt kök. Och du skulle vilja ge det ett skott: Hushållens växter tjänar inte bara som vacker och hållbar heminredning, men de kan också hjälpa till att rena din luft och öka fuktigheten (en särskilt tilltalande fördel under de torra vintermånaderna). Dessutom visar studier att kontorsanläggningar ökar moral och produktivitet – två saker vi alla kan få mer av i köket.

Överväg att föra en av dessa växter i ditt kök. De är alla ganska lätta att bry sig om, vilket betyder att du inte kan rota upp det här.

(Bildkredit: Lauren Kolyn)

1. Engelska Ivy (Hedera Helix)

En frodig, grön växt som är perfekt för att hänga över diskbänken eller genom ett fönster, engelska murgröna är lätt att växa inomhus (så länge det blir dags i direkt solljus) och lägger till ett vackert stänk av färg till vilket kök som helst. Dess spetsiga löv kommer i en mängd olika nyanser av grönt med accenter av vita, gula och svarta, så du kan vara säker på att hitta en variation som matchar ditt kök.

Varför det är bra för köket: Murgröna växten kan hjälpa till att rena luften, eftersom det är en av de främsta reduktionsmedel för inomhusluftföroreningar som formaldehyd, bensen, mögel och bakterier. Var noga med att hålla den här killen utom räckhåll för katter och hundar och andra fyrbenta vänner, för att engelska murgröna är giftigt för dem.

(Bildkrediter: Abbye Churchill)

2. Aloe Vera (Aloe Barbadensis Mille)

Med hänvisning till “odödlighetens växt” är aloe vera en av de svåraste plantorna att döda, även om du håller den i ditt kök. En vacker och särskiljande växt fylld med vitaminer och mineraler som är bra för din hud, med en krukad aloe vera är som att ha 24/7 tillgång till ett apotek.

Varför det är bra för köket: Håll det bredvid kaminen och det kommer att vara till hands nästa gång du oundvikligen brinner dig själv. Bara klippa av ett lägre blad nära stjälken, ta bort eventuella spines längs kanten, dela bladet i längdriktningen och värdera det gel fyllda interiören. Gnugga gelén direkt vid bränningen och du kommer känna nästan omedelbara kylningseffekter.

(Bildkrediter: Kim Lucian)

3. Gjutjärnsanläggning (Aspidistra Elatior)

Lägg till ett ovanligt gjutjärnstycke i ditt kök i form av detta härliga, problemfria husplanta. Ljusgrön och lövig, kan gjutjärnsanläggningen tolerera mycket mer än ditt genomsnittliga hushåll, inklusive extremt lågt ljus, extrem och varierande värme och sällsynt vattning. Oavsett hur illa du tror att du håller sakerna vid liv, skulle du vara hårt pressad för att döda denna vintergröna. Lägg det i hörnet av ditt kök, frukostkrok eller matsal.

Varför det är bra för köket: Dess söta och passande namn är inte den enda anledningen att lägga till denna växt till din köksinredning. Du vet aldrig vilket klimat ditt kök kommer att vara (en dag det är klibbigt och fuktigt från den kokande kokplattan, en annan dag är det torrt och varmt från ugnen som är på). Oavsett vad som händer i ditt kök, kommer dock denna anläggning att överleva den.

(Bildkredit: White Flower Farm)

4. Vit Jasmine (Jasminum Polyanthum)

Det är svårt att hålla de flesta blommande växterna levande inomhus, men den vita jasminen (ibland kallad rosa jasmin, beroende på färgningen) gör det bra inuti, speciellt under vintermånaderna. Även om det kräver lite mer omsorg än några av de andra gröna växterna på denna lista, gör växtens söta lukt och vackra blommor det värda extra ansträngning. För att säkerställa att din trivs, behåll den i ett delvis upplyst område i ditt kök och håll jorden fuktig.

köpa: Jasmine i en hängande kruka, $ 49 på White Flower Farm

Varför det är bra för köket: Även om det kan tyckas kontraintuitivt att sätta en doftande blomma i ett rum som har tillräckligt med läckra dagliga dofter, kan denna växt faktiskt förbättra din köksmiljö med sina söta dofter. Delikat och inte för överväldigande, hushållets subtila doft hjälper till att hålla ditt kök luktande friskt och rent, oavsett hur många smutsiga diskar som häller sig upp i diskbänken.

(Bildkredit: cocone / Shutterstock)

5. Aluminiumplanta (Pilea Cadierei)

Har du alla rostfria vitvaror? Aluminiumsverkets gröna och metalliska silverblad kommer att vara ett passande tillägg. Håll det här i en hängande korg och borta från varma eller kalla utkast (som din värmare eller luftkonditionering).

Varför det är bra för köket: En annan växt som är lätt att ta hand om, aluminiumverkets främsta överklagande i köket är dess färgning. Och det faktum att det är en hängande växt innebär att du sparar värdefullt räknareutrymme.

(Bildkredit: Rachel Jacks)

6. Spindelväxter (Chlorophytum Comosum)

Också lätt att ta hand om, spindelverket kan blomstra under olika förhållanden och kräver inte mycket omsorg alls. Håll den här plantan var som helst i ditt kök – vid fönstret i solen, på bänkskivan under skåp – och se det växa med hjälp av enstaka vattningar och sällan beskärning.

Varför det är bra för köket: En stor naturlig luftrenare, spindelverket hjälper till att avlägsna lukt, rök och föroreningar från miljön.

(Bildkrediter: Flower Council of Holland)

7. Kinesiska Evergreens (Aglaonema)

En hybrid av två andra tropiska växter, den kinesiska vintergröna är ett anpassningsbart hushåll som kan växa i torra, svagt ljusa förhållanden. Dess gröna löv är marmorerade med nyanser av vitt, kräm och till och med silver. Och eftersom all växtens nya tillväxt kommer från kronan, krävs det aldrig beskärning.

Varför det är bra för köket: Den kinesiska vintergröna är en annan hushållplanta som är utmärkt för att ta bort toxiner från luften, och det tar praktiskt taget hand om sig själv.

(Bildkrediter: HousePlantsCo)

8. Afrikansk spjut (Sansevieria Cylindrica)

I grund och botten dumtåliga, afrikanska spjut är djärva och vackra växter som kan överleva torka, kalla stavar och lågt ljusförhållanden. Deras unika och spetsiga löv kommer säkert att sticka ut bland dina skåp.

köpa: Afrikansk Spjut, $ 20 hos HousePlantsCo

Varför det är bra för köket: Mellan matlagning, städning och organisering har du nog att göra i köket. Det afrikanska spjutet är tekniskt en saftig och kräver inte mycket uppmärksamhet.

Grow Your Green Thumb

  • 4 tips för att plantera livet i köket
  • 7 krukväxter som rengör din luft
  • Ett visuellt fall för hängande växter i köket