5 saker som vår chef-chef lärde sig när han köpte ett IKEA-kök

Jag har förklarat vårt stora köksprojekt, visat dig rivningen och delat vår finansiering, och nu är det dags att komma ner till affärer. Köksbenen är skåp och deras layout, och vi visste från början att vi ville använda IKEAs skåp.

Här är några saker vi lärde oss under vägen.

En tidig återgivning av mitt kök från IKEA-mjukvaran.

(Bildkrediter: Tro Durand)

Uppdatering: SEKTION

Efter nästan 20 års produktion ersatte IKEA AKURUM-serien av skåp här med ett nytt och förbättrat system av skåp – SEKTION.

Läs mer om denna förändring här: IKEA byter totalt sitt köksskåpssystem. Här är vad vi vet om SEKTION.

Varför en IKEA Kök?

Beslutet att få ett IKEA-kök kom ner i två faktorer: pris och modern design.

 1. Pris: IKEA är som inget annat företag när det gäller ekonomisk skala i sina heminredning. Jag älskar inte allting som IKEA gör, men när det gäller köksskåp såg jag verkligen inget annat sätt att få storleken och stilen på köket vi ville ha.
 2. Modulär och modern: IKEA-skåp är helt modulära – du kan köpa dem i många konfigurationer och anpassa dem till din stil i en ganska förvånande grad, speciellt om du, som vi, ville ha ett mer modernt och snyggt utseende. Deras skåp är ramlösa och lätt anpassningsbara till moderna, platta dörrar.

Hur är kvaliteten på IKEA köksskåp?

Jag förstår att vissa människor misstänker IKEA-skåp, eftersom de är gjorda av spånskiva (liknande MDF-mediumdensitetsfiberplatta). Den låga kostnaden för skåp och deras material gör vissa människor oroliga att köpa.

Men låt oss ta en närmare titt.

Scoop på Spånskiva & MDF

De flesta off-the-rack skåp system är också gjorda av någon grad av spånskiva. Alla andra skåp som vi kunde ha råd med (som Kraftmaid skåp eller andra linjer sålda i butiker som Lowes och Home Depot) var också spånskiva. Du kan gå ett steg upp och få skåpkryssfiner, men det finns en del debatt om det faktiskt överstiger spånskivan eller MDF.

Men vad om skräddarsydda skåp?

Att gå hela vägen till toppen och köpa skräddarsydda, massiva träskåpslådor – det var bara inte möjligt för oss. Ja, skräddarsydda skåp kan ibland vara billigare än vad du förväntar dig om du hittar lokala resurser, men för oss skulle det ha kostat tiotusentals dollar – pengar vi inte kunde rättfärdiga, även om vi hade velat. Vår hel skåp systemet kostar mycket mindre än $ 10.000. (Se min fullständiga prisuppdelning vid slutet.)

Högkvalitativ maskinvara

För mig är den viktigaste delen av ett skåp lådan. Om något kommer att svälla och varpa är det en låda. Men IKEAs lådor är solid metall, med enastående hårdvara, Blum-gångjärn och låddämpare för mjuklukning. (Vi kärlek dämparna!)

Jag läste mycket om andra husägarnas erfarenheter av IKEA-skåp och pratade med entreprenörs vänner. För det mesta var de enhetligt entusiastiska. Ja, IKEA-skåp är billiga, men det betyder inte att de är shoddy eller spetsiga.

Hur komplicerat är ditt kök?

Innan jag berättar vad vi lärde mig, ville jag påpeka en sak om vår renovering av köket som gav oss förtroende med IKEA-skåp. Vi var i grunden börjar med en tom skiffer. Vi byggde ett kökstillägg på vårt hus, så vi behövde inte ta itu med udda hörn eller tidigare existerande hinder. Vi hade lyxen av en enkel layout – i princip en öppen bygel med en lång ö och rak körning av skåp. Det fanns inga hörnskåp, och för övrigt ingen övre skåp heller.

Om vi ​​däremot hade renoverat ett befintligt kök utan förmåga att flytta väggar och rörmokeri och med fler utmaningar att passa allt i, skulle jag ha varit mer benägna att titta på anpassade skåp eller åtminstone få mer hjälp från en köksdesigner. Men min “två raka linjer” köket var typ av idealisk för IKEAs process.

Precis som vad som helst, har IKEA-skåp sina begränsningar, men vi kände att IKEA-skåp i slutändan var överlägset bästa för vårt projekt.

Här är då några saker vi lärde oss i processen.

Åh, de tråkiga glädjen att beställa ett IKEA-kök. Många uttråkade / oroliga personer (OK, vanligtvis killar) loiterar om.

(Bildkrediter: Tro Durand)

5 saker vi lärde oss när vi köpte en IKEA-kök

1. Du behöver inte köpa IKEAs dörr- och lådfronter.

Du kan köpa IKEAs billiga, välgjorda skåp och lådor och placera anpassade fronter på dem för att skapa ett riktigt anpassat, lyxigt utseende för mindre.

Förutom priset var detta den enskilt största faktorn för oss. IKEAs system är så flexibelt och modulärt, du kan köpa skåp utan dörrar eller lådfronter. Jag tyckte om IKEAs flexibilitet och pris, men jag var inte galen om sina olika finish. Jag ville ha äkta träfaner, och också en anpassad färg för några av skåpen. (IKEA-skåp är svåra att måla bra.)

Så vände jag mig till någon som jag såg fram emot att berätta om: Semihandmade.

Semihandmade är baserat i Los Angeles, ett systerföretag till Handmade, vilket gör fina möbler och skåp. Semihandmade erbjuder detta hantverk till ett lägre pris och gör dörrar och låda fronter tillverkade för att passa IKEA skåp exakt. Jag arbetade med den halvhandgjorda ägaren John McDonald för att planera och beställa lådfronter, dörrar, sidopaneler och fyllnadsdelar till IKEAs köksplan. Jag skickade honom IKEAs köksplan som jag gjorde och han gav mig en lista och ett citat av allt som köket behövde.

Få mer information: Semihandgjorda dörrar

Det var super enkelt, och resultaten är helt fantastiska. Jag fick även utklipp i stället för hårdvaruhandtag på de flesta lådorna, precis som jag ville.

Att använda Semihandmade var förmodligen den enda bästa beslutet Vi gjorde genom hela vårt renoveringsprojekt. Kostnaden var radikalt lägre än skräddarsydda skåp, men det gav mig fortfarande det moderna lyxiga utseendet jag ville ha.

Medan jag helt enkelt inte kan berömma Semihandmade nog finns det också andra företag som gör egna dörrar och lådor för IKEA-skåp (Scherr, framförallt).

En titt på den infernaliska men beroendeframkallande mjukvarumiljön.

(Bildkrediter: Tro Durand)

2. Du kommer att få Stockholm syndrom från programvaran.

IKEA har ett underbart, hemskt, beroendeframkallande, fantastiskt litet program som hjälper dig att planera ditt kök. Det är en app du använder rätt i din webbläsare, vilket kan göra det buggy. (Åh tortyr av Java; jag skulle faktiskt ha betalat riktiga pengar för en stationär version av den här appen som körs på en stabilare bas.)

IKEA planeringsprogrammet börjar med att du ritar ditt rum med rätt proportioner och sedan fyller den med skåp enligt dina specifikationer. Du kan lägga till olika väggfärger, golv och utsiktsbilder för att lägga till lite mer (virtuell) verisimilitude. Du kan också justera bänkskivor, dörrfronter och apparater. Allt detta är ganska kul, och det finns ett magiskt ögonblick när du växlar in i 3-D-visningen och ser ditt kök precis som det kommer att dyka upp i verkligheten! Salighet.

Men det är också lite galet. Flyttande föremål bryter ibland utan uppenbar anledning. Det är knepigt att ändra storleken på ett rum – och ibland kommer väggarna plötsligt att röra sig själv. Du måste spara ofta Det sparar inte ditt arbete automatiskt. Det fanns tider som jag bokstavligen ville dra mitt hår ut, efter att jag hade gjort mycket arbete och sedan kraschade min webbläsare och tog allt som fungerade med det.

Så du kommer att älska sin programvara och hata det samtidigt. Det låter dig visualisera ditt kök, noggrann bit för bit. Det är dock ganska kraftfullt, och det hjälper dig budget genom att skapa en inköpslista med allt i köket. Planera att leka med programvaran under lång tid, bygga ditt kök nästan och kolla proportioner där innan du köper dina skåp. Jag byggde scads av lite olika layouter, förde dem till vår arkitekt och entreprenör för sina tankar och, som jag visade förut, så faktiskt ritar dem i verkligheten på lekplatsen och på undervåningen i vårt nya kök.

Leka: IKEA Kök Planner

3. Du borde vänta på en köksförsäljning.

Det här är ganska enkelt: Vi beställde hela vårt kök under sommaren, under en av IKEAs stora köksförsäljningar. Vanligtvis fungerar det här som om du spenderar en viss summa kommer du att få 10 procent av och om du spenderar lite mer, 20 procent. Vi köpte också vårt badrumsskåp under denna försäljning (vi använde köksskåp i vårt masterbad) och en stor köksredskap, samt en köksö som arbetsbänk för min man i källaren. Vi laddas upp! Och det var allt 20 procent av. Självklart gör detta verkligen en skillnad i budgeten.

Vår härliga och flitiga hjälpreda hos IKEA med våra högar av fakturor och papper.

(Bildkrediter: Tro Durand)

4. Du måste förbereda dig för en mycket lång orderupplevelse i affären.

Vi trodde att vi var superberedda och vi breezed in i IKEA butiken, hoppas att vara ute om ett par timmar. Ha ha. Aldrig. Orderprocessen för skåpen är ganska inblandad. Du tar med din IKEA-köksplan och loggar sedan in på sina datorer och visar den till en (förmodligen harried) anställd. Arbetstagaren måste gå igenom och beställa varje bit på din lista, bit för bit. Detta är nackdelen med ett sådant modulärt system – du beställer i princip hundratals lådor samtidigt.

5. Du måste kontrollera allt när det levereras.

Kontrollera allt så snart det levereras, även om det tar några timmar. IKEA kommer lyckligtvis korrigera allt som saknas eller felaktigt!

Vi lever 90 miles från IKEA, och vi ville inte ha skåp levereras direkt. Så vi betalade för en leveransservice. De tog med sig allt in i vårt hus, en process som tog över en timme. Alla köksstyckena fanns i lådor med konstiga pseudo-svenska namn.

Vid den tiden var jag så överväldigad med vår renovering att jag inte kunde hantera staplarna och staplarna (vår faktura var sidor lång). Så jag gick inte riktigt igenom lådorna förrän vi började montering. Då upptäckte vi att vi saknade olika små delar, som vissa hyllor, och att ett par skåp var fel storlek. IKEA var en dröm att arbeta med på detta, men jag var faktiskt lite chockad, med tanke på hur DIY shoppingprocessen är där. Jag ringde deras efterköp-helpdesk, och de FedExed de saknade bitarna rakt till vår dörr. De gjorde det även när jag senast upptäckte en sak i fyra veckor senare under vår sista installation.

Vad Våra IKEA Kök Kostnad

Så, vad kostar det hela? När jag lade upp dessa siffror kunde jag nästan inte tro hur billig våra köksskåp var. Även med skåp som består oftast av lådor (vilket är mycket dyrare än enkla skåp med dörrar och hyllor) känner jag att vi har en affär på vårt ganska stora, ganska lyxiga kök.

IKEA Skåp & Skåp

 • Vad: Omkring 16 linjära fötter av AKURUM skåp, endast nedre, alla lådor. Plus, 10 fots lång, 36-tums ö med en blandning av lådor och grunda skåp. Även låddelare och extra hyllor. Plus skatt. 20% rabatt tillämpas. Leveransavgift ingår.
 • Total: $ 2500

Semihandgjorda lådfronter och dörrar

 • Vad: Omkring 16 linjära fötter av valnötfanérslåda och dörrfronter, med uttag för handtag. Också dörr- och lådfronter för ön, i Semihandmade DIY-produkt, som kommer att lackeras och oavslutas. Detta pris inkluderade frakt från Los Angeles till Ohio, vilket kom ut till ca 500 USD av priset.
 • Total: $ 3500

Dörrmålning

 • Vad: Vi hade dörrarna och lådfronten på ön professionellt målad i en spraybox för en riktigt jämn, droppfri och chipfri finish. Detta är dyrare (eftersom det använder mycket färg) men producerat ett fantastiskt resultat.
 • Totalt: $ 800

Grand Total

 • $ 6800 (med undantag för några tillfällen som timmer till skåpbassängerna och några stycken hårdvara för utdrag)

(Bildkrediter: Tro Durand)

Mer om troens köksrenovering

 • Hur vi monterade och installerade vårt IKEA kök
 • Hur vi äntligen fick våra Carrara Marmor Bänkskivor
 • Hur vi planerade ut köket
 • Den förvirrande resan att köpa köksapparater
 • The Big Reveal, det slutliga resultatet!

Jag skulle gärna höra allt om din egen erfarenhet av IKEA kök. Köpte du och installerade ett IKEA-kök? Vad var shoppingupplevelse som för dig? Har du några ytterligare tips och bra råd för människor som slår sina egna IKEA-kökssaga?