5 saker att veta om blekmedel i köket

Bleka! Du vet att den är super kraftig och att den har en stark lukt åt det. Du vet också att det kan göra vita vitare och att det dödar bakterier. Men visste du dessa andra roliga fakta?

(Bildkrediter: Kitchn)

1. Blekmedel blandas inte.

Det kan verka som den perfekta ingrediensen för att koka upp en superdriven köksrengörare, men du bör aldrig blanda hushållsblekmedel med andra köksrengöringsmedel, särskilt de som innehåller ammoniak eller syra. Om du gör det kan du släppa ut giftiga rök som kan leda till hosta, illamående, bröstsmärta och mer. Du kan hitta ammoniak i vissa glas- och fönsterrengöringsmedel, färger och urin (var därför försiktig med att använda blekmedel på toalettskålar, blöjahögar eller husdrässor). Som regel bör du aldrig blanda blekmedel med annat än vatten.

Relaterad: 5 Rengöringskombiner som gör mer skada än bra

2. Blekmedel löper ut.

Som med de flesta rengöringsprodukter på marknaden bryts den aktiva beståndsdelen i blekmedel lite efter en liten tid över tiden (hur snabbt det händer beror på många faktorer, inklusive dina lagringsförhållanden eller om du lämnar locket av under längre perioder). Detta är faktiskt bra nyheter för miljön: Med tanke på tillräckligt med tid blir blekmedel ibland en blandning av mestadels salt och vatten, med återstoden av lösningen lätt uppdelad i vanliga avloppsreningsanläggningar.

(Bildkrediter: Blekflaska: Design56 / Shutterstock)

3. Blekmedel kan användas i köket.

Vi vet att många älskar att hata blekmedel i köket, men när de används ordentligt kan kemikalien säkert sanitera köksytor. Bara vet att de flesta ytor behöver antingen lufttorka eller torkas med vatten efter att ha använt blekmedel på dem. (Om du är orolig, har Clorox en bra guide för hur du använder blekmedel på dina köksytor.)

  Varför är bär så dyra?

På en relaterad anteckning: I försvar av blekmedel i köket

4. Det kan desinficera dricksvatten.

Efter en naturkatastrof, så är det. (Allvarligt, låt bli börja använda blekmedel dagligen i stället för din Brita!) Enligt CDC kan du lägga till 1/8 tesked vanligt, olösat, flytande hushållsblekmedel för varje gallon vatten. Blanda upp det och låt det stå i 30 minuter innan du dricker det.

(Bildkredit: Lauren Volo)

5. Det kan hjälpa till att skära blommor längre.

Har du några färska blommor? Tur! Om de inte kom med ett av dessa konserveringspaket kan du göra din egen: Lägg till en matsked socker och två matskedar citronsaft per kvart vatten. En 1/2 tesked blekmedel kommer ytterligare att förhindra bakteriell tillväxt.

Läs mer: 6 tips för att göra färska blommor senare

Nu berätta för oss: Användar du blekmedel i köket?