5 lera krukor vi älskar för soppa

Clay pot cooking har gjort en återkommande de senaste åren. Förutom att det är underbart att titta på, är lerkrukor billigare än emaljerade gjutjärnspottar, kan gå från ugnen till spishällen till bordet, arbeta med allt från bönor till städa soppor och grytor och få några andra oväntade fördelar. Har du en? Här är fem lerkrukor vi älskar för soppor i höst:

  • 1 La Chamba colombiansk lera oval gryta maträtt, $ 59,95 från Williams-Sonoma: Både Faith och Dana har den här potten och är stora fans. Som vi tidigare sagt är Chamba-krukorna verkligen byggda för soppa. De håller och distribuerar värmen vackert och ser underbara ut för att starta.
  • 2 4,5 Quart Soup / Stew Pot, $ 128 från Bram: Vi skrev först om Bram tillbaka 2009 när vi blev slagna med sitt vackra urval av lera köksredskap. De är vår startkälla för lerkrukor, med ett brett urval bland annat från Mellanöstern, Sydamerika och Frankrike. Denna terrakotta-kruka formas från Toscanas vulkaniska jord, och dess mindre storlek betyder att den är perfekt för att servera 4-6 personer.
  • 3 7 Quart spansk Soppa / Stew Pot, $ 96 från Bram: Denna traditionella spanska olla är perfekt för soppor och grytor, som Bram noterar. Dess större storlek gör det också bra för riktigt stora soppbatcher du vill frysa för senare.
  • 4 Handcoiled Soup Pot, $ 225 från Micaceous Pottery: Denna kruka är gjord med glimmer, som förutom att ge det sitt skimrande utseende, fungerar som ett bindemedel som gör potten mycket stark och hållbar. Den rödaktiga leran är också naturligt rik på järn, natrium och kalium. Pottenaren säger i sin beskrivning att människor kan smaka på skillnaden i maten när de lagas i den här potten, vilket delvis beror på kombinationen av den sura glimmeren med den mer alkaliska leran, vilket tydligen gör maten smakligare. (Han noterar att han inte kan bevisa detta vetenskapligt!)
  • 5 Napa Soup Pot, $ 34,95 från Crate & Barrel: Denna terrakotta-kruka är mikrovågsugn och ugnssäker, men inte för användning på spishällen. Använd den för braised köttgrytor i ugnen, eller bara för att servera vid bordet.

Har du en lerkruka du älskar att använda för soppor?

(Bilder: som länkat)