12 sätt att göra tvättfat bättre, snabbare och roligare

Jag har aldrig träffat någon som gillar att göra rätter. Folk som gillar att göra tvätt? Ja (min weirdo make). Maträtter? Nej aldrig. Det handlar bara om det: den back-breaking handlingen att stå i diskbänken i en miljon minuter, beskärningen av fingertopparna, tristessen, det en eller annat sätt inte så lugnande ljudet av rinnande vatten. Det är bara inte kul.

Lyckligtvis finns det några saker du kan göra för att göra allt lite mindre hemskt. Prova dessa tips och du kanske faktiskt ganska halvt liknande rättvisa.

1. Försök med “en soapy svamp” trick.

Fick en hög med rätter som du inte bara kan tycka att du ska ta itu med? Tänk inte på allt som ett jobb. Testa istället “en soapy sponge” -policy och tvätta bara alla diskar du kan komma igenom utan att ladda om din svamp. När du tycker att det är dags för en annan sprut, är det dags för dig att göra något annat.

Läs mer: Hatar tvätträtter? Prova “One Soapy Sponge” -tricket

2. Lager upp på några roliga leveranser.

Inte alla tvåltvättar skapas lika. (Detsamma gäller svampar.) Skydda dig med de bästa verktygen för jobbet. Se till att dessa verktyg har något du tycker om dem. Du vet, så kan du bli upphetsad att använda dem. Kanske luktar tvålen som din favorit semester? Eller såpedispensern är det vackraste du någonsin sett? Här är lite hjälp att hitta saker lite över ho-hum.

Roliga diskmaskiner

  • 11 Produkter som gör rätterna mindre av en chore
  • Alla Favorit Dish Tvål Dispenser

3. Använd mindre tvål.

Nu när du har trevligare tvål, vill du inte ploga igenom det hela om några veckor. Istället för att spruta det direkt på din svamp, gör ett bad av tvålvätska.

Börja med en liten skål fylld med ca en kopp vatten. Lägg till en matsked tvål och virvla runt den. När du tvättar diskar du bara in din matkorg eller svamp i skålen. Denna en liten mängd tvål kommer att tvätta en, om inte två, sänka värdet av disken (om du inte väljer det första tipset på den här listan, det är).

Läs mer: Använd mindre tvål för renare handtvättade rätter

4. Ha ett system för de bara tvättade rätterna.

I en perfekt värld skulle du ha någon som står bredvid dig för att roa dig och att torka och lägga bort rätter när du är färdig med dem. (Eller kanske du bara har en magisk diskmaskin som kan ta itu med allt du lägger i, inklusive träskedar och knivar?)

Det är inte alltid fallet, så du behöver ett ordentligt system för att hantera dina tvättade diskar. Stackning dem allvarligt på en handduk bredvid diskbänken är ett bra sätt att orsaka en skola av skålar och skärbrädor. I stället får du en matställ som är funktionell, men inte en total ögon.

Hitta en: 10 disktorkar som är bättre än en tehandduk

5. Vet vad du kan och kan inte sätta i diskmaskinen.

Med tanke på magiska diskmaskiner … har de inte faktiskt supermakter och det finns vissa saker som inte går in i dem. Om du har turen att ha en diskmaskin, bör du veta vad som behöver tvättas för hand. Visst, det betyder mer arbete för dig just nu, men du kommer inte att behöva byta ut en massa förstörda saker.

Läs mer: 11 saker som du förmodligen inte borde lägga i diskmaskinen

(Bildkrediter: Tro Durand)

6. Bekämpa de tuffa grejerna smartare.

Ugh, den potten med det brända riset? Ingen vill ta itu med det! Du kan låt det blötlägga i dagar och berätta själv att du kommer att få det till slut, eller du kan prova en av dessa smarta tips.

Bränd mat, började

  • Rengöring Scorched och Burned Food Off Potter och kokkärl
  • Hur man rengör brända fläckar av emaljerade kokkärl

7. Känner inte att du måste tvätta allt.

Bara för att du använde något betyder inte att det behöver skruvas med tvål och vatten. Detta gäller för mätning av koppar som används för att mäta, säg granola. Eller en skål brukade hålla lite bröd. Om det inte rör rå kött, ägg eller olja, behöver inte alltid föremål tvättas med tvål och vatten. Var inte rädd för att ge dig ett pass för att skölja det och kasta det i disken.

Läs mer: Handtvätt: Är det alltid nödvändigt att använda tvål?

8. Dra i ett par diskmedel.

Vi kan inte säga tillräckligt om fördelarna med diskmedel. Om du tycker att de är en onödig lyx, läs bara det här fallet (laddat med tre bra skäl) om varför de är ett måste i köket.

Läs mer: Här är varför diskmedel är ett ja

9. Håll en skål med tvålvatten i diskbänken.

“Ren när du går.” Du har hört det en miljon gånger. Det låter bra i teorin, men du kan inte alltid tvätta en enda kruka strax efter att du har blivit smutsig. Istället betrakta detta hack och behåll en skål med tvålvatten i diskbänken.

Ta bara en stor behållare som redan är smutsig, sprut i lite skål och kör lite varmt vatten i den. Lägg den bredvid diskbänken (inte i) och, när du arbetar, släpp smutsiga redskap och bestick i skålen som du är färdig med dem. Detta håller smutsigt bestick från att röra sig i botten av diskbänken och det sköljer dem för att göra den verkliga rengöringen enklare och snabbare.

Läs mer: Tvätta inte den här skålen! En soapy skål i sopen är första steget i tvätt upp

10. Börja med en tom skål eller diskmaskin.

Skuret av diskar kommer säkert inte att vara roligt om du måste göra en annan chore bara för att komma igång. Innan du till och med börjar laga mat för natten, se till att de rena rätterna har blivit borta så att du har gott om plats för att sätta den nya batchen.

Läs mer: 6 smarta tips för att göra diskmedel enklare

11. Lyssna på något roligt.

Stå inte bara där och tänka på din vansinne att göra-lista för veckan. Det är stressigt! Istället sätter du på lite musik eller din favorit podcast – allt för att hjälpa dig att skicka tiden. Vi har även några förslag.

Musik och podcasts för att passera tiden

  • Den bästa spellistan för rengöring av köket
  • 7 Mat Podcasts som rengör ditt kök roligt

12. Eller använd den tiden zen ut.

Ibland är det sista vi behöver efter en hektisk dag fler saker. Inget mer buller, inget mer att tänka. Några av våra läsare har sagt att de använder diskmedel för att meditera och öva tacksamhet. Inte att du måste vara tacksam för sysslor, men det är värt att notera att du hade mat för din familj och rätter att använda i första hand.

Läs mer: 11 sätt att göra tvätträtter mer snyggt och mindre trist