Ukoliko dobijete Vintage Range ili New?

Neke su stvari samo bolje s dobi – dobra bočica crnog vina, kožna torbica i Chevvv koji je tvoj otac vozio s takvim ponosom. Kada kupujete kuhinjske aparate, opća mudrost čini se da je noviji bolji, zar ne??

Ne uvijek. Svakako, može biti nešto “Možete li vjerovati da to radi?” značajke u novijim modelima, ali postoji jedan aparat koji može biti jednako funkcionalan ako ga kupite berba. Ne, to nije hladnjak OG Smeg – to je raspon! Evo što mislite kad razmišljate o berlinskoj verziji.

(Slika: Julia Steele)

Pro i kontra za kupnju vintage raspona

Vaša baka je u pravu: ne rade stvari kao što su nekoć koristili. Ti stari rasponi imaju ozbiljnu moć zadržavanja, a da ne spominjemo dosta šarma. Oni će također koštati zgodni denar, i kupiti i popraviti ako nešto prekine.

Pro: Oni ustanu na test vremena.

Stavimo to na taj način: Julia Childov šesterokrevetar Garland plinski štednjak kupljen je 1956., a još uvijek je u funkcioniranom stanju u Smithsonianu, gdje trenutno živi. (To nije zakačen za plin ili kuhanje na, ali ste dobili našu točku!) Kvaliteta dobro napravljena berba kamina bi trebao biti nešto što traje, a ima vrlo stručnih stručnjaka koji može nositi potrebne popravke. Osim toga, možete pronaći potpuno obnovljenu, 100% spremnu za vas!

Više o Julijinoj kuhinji: 5 Više stvari koje možemo naučiti iz Julie Dječje kuhinje (osim toga strašan Pegboard!)

Pro: Oni su energetski učinkovitiji nego što mislite.

Oni možda nemaju fancy Energy Star ocjenu da nove pećnice imaju, ali oni nisu toliko od svinja kao, recimo, starije hladnjake, koje mogu stvarno sisati puno soka. To je uglavnom zbog toga koliko vruće dobivaju; čuli smo za ljude koji isključuju plin na pola puta kroz vrijeme kuhanja, jer pećnica ostaje tako vruća.

Pro: Možete ih koristiti kao središnji dio vaše kuhinje.

Novi modeli obično dolaze samo od nehrđajućeg čelika, bijele ili crne, osim ako ne želite ispustiti pet ili deset tisuća na nešto iz Big Chill ili La Cornue. (Ako to učinite, pokupili smo vas s ovom pričom o šarenim aparatima.) Vintage model iz 50-ih, ipak, može doći u tamnozelenu, crvenu trešnju ili prah plavo. Dodavanje malog trzaja boja u vašu kuhinju može biti glavni graditelj osobnosti.

Con: Nedostaju zvona i zviždaljke.

Vintage se gasi super dobro (i obično ostaju vruće), ali oni ne rade mnogo više od toga. Nema opcije konvekcije ili indukcije i sigurno nema WiFi veze. Iako neki mogu imati vremena ili sat!

Con: Plamenici i pećnice obično su na maloj strani.

Iako često imaju veliku površinu, peći proizvedeni prije 1950-ih imaju tendenciju da imaju puno manje prostora za kuhanje od onih koje smo navikli na kuhanje na i do sada. A možda ne volite nesigurno balansirati nizozemsku pećnicu na plameniku ispod veličine. Veličina također utječe na ono što možete staviti u pećnicu, koja se često razbije u manje odjeljke.

Con: Mogu biti prilično skupe.

Novija područja često imaju jeftinije dijelove, što smanjuje troškove. Vintage se kreira s teškim lijevanim željeznim i čeličnim. Kvaliteta može zasjati, ali je teško ignorirati cijenu. To je rekao, ako ste odabrali između vintage štednjak i top-of-the-line moderne verzije, možda ne suočiti što više naljepnica šok.

(Slika: Emily Billings)

Pro i kontra za kupnju novog raspona

Kada stavljate novac u novu kuhinju, neki ljudi vole imati nešto što je novo – i pod jamstvom! Ništa nije u redu s tim. Osim toga, novi će se raspon uskladiti s novim hladnjakom i novim perilicom posuđa.

Pro: odgovara vašim drugim uređajima.

Ako renovirate svoju kuhinju i ulažete u nove aparate, dio vizije može biti da imate odgovarajući set Whirlpoolova od nehrđajućeg čelika. Kada se odlučite za vintage peć, možda završite s neusklađenim hladnjakom i perilicom posuđa. Neki bi mogli reći da dodaje znak, dok će drugi misliti da izgleda neuredno.

Pro: Možete dobiti sve vrste plamenika.

Većina starih peći imaju plin (ili ponekad električni!) Plamenici, ali kada kupujete nešto trenutno, imate sve vrste opcija. Možda želite indukcijsko plamenike? Ili želite šest plamenika i rešetku? Ili plinski plamenici s električnom pećnicom? Naći ćete mnogo više mogućnosti i konfiguracija s novijom verzijom.

Con: Prilično su kolačići.

Ako vidite još jednog prijatelja da obnovi svoju kuhinju kako bi imala od nehrđajućeg čelika (ili čak crnog inoxa), vrištat ćete. Vi jednostavno ne možete više. Ne želite imati isti raspon stilova kao i svi na bloku.

Con: Mogu biti prilično skupe.

Novi rasponi također mogu biti skupi. Ako dobivate sva zvona i zviždaljke, šanse su da ćete završiti plaćati jednako kao i za starinski.

Govoreći o novcu: Ovo je koliko biste trebali provesti na novom području

Imate li berba? Voliš li to?