Strastveno vjerujem da su male kuhinje bolji od velikih

Kada zamišljate svoju kuhinju sanja, što vidite? Šanse su da vaš idealni kulinarski prostor uključuje puno radnih ploča, beskrajne ormariće i potpuno opskrbljenu ostava – no možda ćete biti iznenađeni kada saznate da su najbolje kuhinje zapravo male kuhinje.

Istina je da male kuhinje dolaze s vlastitim skupom jedinstvenih problema; nema praktički nikakvih prostora na radnoj površini, dovoljno dovoljno ormara za održavanje hrane, a kamoli aparate i jedva dovoljno prostora da se smjeste više od jednog kuhara.

Ali unatoč njihovim nedostacima, male kuhinje su zapravo bolje od velikih i imaju više prednosti nego što ste ikada ostvarili – ozbiljno.

Zašto male kuhinje su zapravo bolje od velikih

Kada imate malu kuhinju, razumijete koliko je važan svaki kvadratni palac vašeg malog prostora. Neprestano razmišljate o tome kako najbolje iskoristiti ormariće, povećati protunapad i učinkovito kretati dok pripremate obrok. Izazovi s malim kuhinjama i njihovim navikama zapravo stvaraju pametnije, organiziranije i učinkovitije kuharske prostore, pa čak i bolje kuhare.

Evo četiri razloga zašto male kuhinje su zapravo najbolji.

1. Mala je hrana izgubljena u maloj kuhinji.

Male kuhinje nemaju mnogo prostora za pohranu hrane, što znači da se ono što ulazi u ormariće i hladnjak brzo ponovno otkriva put. Za razliku od velikih kuhinja s ležajima i velikim hladnjakom, hrana se često ne zaboravlja ili se ne pomiče i propada. Svaki sastojak vlasnik male kuhinje pažljivo se razmišlja o: Gdje se mogu uklopiti? Što ću ga koristiti? Koliko će trajati prostor?? To znači da ništa nije izgubljeno, zaboravljeno ili neiskorišteno.

Manje kuhinje imaju više profinjene daske, hladnije hladnjake i sve manje manje rasipnih kuhara.

(Slika: Diana Yen)

2. Svaki alat, naprava i aparat u maloj kuhinji ima svrhu.

Prostor je vrlo ograničen, a ponekad i potpuno nepostojan, u malim kuhinjama i prostoru ormara je u najboljem slučaju nepropusan. Nema puno prostora za pohranu hrane i jela, a kamoli aparata, pa ono što ostaje stvarno mora zaraditi mjesto. Spore kade, procesori za hranu i ostali dijelovi aparata još su uvijek potrebni, ali beskorisne kuhinjske naprave kao što su avokado rezanci i češeri koji se brišu daju prtljažnik ili nikada ne ulaze u kuhinju.

Živjeti u maloj kuhinji često znači uređivanje vaših kuhinjskih aparata i zadržati samo najkorisnije alate. To također znači čišće, manje zgusnute, više svrhovito uređene kuhinje koje nisu rasipane.

(Slika: Smitten Studio)

3. Manje kuhinje = čišće kuhinje.

Kada je vaš mali kuhinjski prostor mali, ne možete si priuštiti da to postane neuredan ili neorganiziran. Vaš countertop je dragocjen, a nered u pošti, prljavim jelima ili osobnim predmetima jednostavno nije opcija ako želite biti u stanju kuhati u vašoj kuhinji.

Dostupni ormarići također su ograničeni i pažljivo organizirani tako da stane samo za jela, hranu i uređaje, što znači lijeno guranje namirnica ili posuđa gdje god nije izbor. Ograničenja male veličine male kuhinje i logistički izazovi koje stvara zapravo prisiljava one koji ih imaju da održe čišći, organiziraniji prostor.

Štoviše, kada je vrijeme za dubinsko čišćenje kuhinje tijekom sezone gripe ili poslije večere, fizički je prostor manji, pa je potrebno manje vremena da se vrati u besprijekorno stanje.

(Slika kredita: Leela Cyd)

4. U maloj kuhinji nema mjesta “previše kuhara”.

Svaki kuhar cijenjen je kada obitelj ili prijatelji nude pomoć u pripremi obroka, ali postoji razlog “previše kuhara u kuhinji” je takav popularan izraz. U malim kuhinjama prostor je ograničen i često ne može primiti više od jedne ili dvije osobe, što taj prostor olakšava kontrolu i preuzimanje pripreme jela.

To znači da kada su vaši dobronamjerni, ali pretjerujući rodbina u gradu za Dan zahvalnosti i inzistiraju na pomaganju da se pravilno bacite na tursku, možete biti iskreni i obavijestiti ih da nema dovoljno mjesta. To također znači da male kuhinje zaista mogu biti vaša domena i domena samo kada trebaju biti.

* * *

Sanjamo li na sve prostore što možemo ispuniti i otocima sve dok mali brod? Naravno. Ali, budimo pravi, kolege kuhari – male kuhinje su sanjive za prave živote koje vodimo.

Slažem? Ne slažem? Utovariti!